This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Védekezzen Ön is hatékonyan a napártalom ellen!slide
right
transtrans
 

Szervezett utak
Üdülési jog (timeshare)
Repülőutak
Utazás házi kedvenceinkkel
Védekezzen Ön is hatékonyan a napártalom ellen!

Fogyasztóvédelem: többet ésszel, mint napsütéssel!

A nyaralási szezon kezdetén az Európai Bizottság idén is felhívja a fogyasztók figyelmét a megfelelő nyári napvédelem fontosságára, és emlékezteti őket arra, hogy keressék azokat a termékeket, amelyek csomagolásán megtalálhatók az új rendszer szerinti egyértelmű jelölések. Az új címkék – köztük a csomagoláson található új UVA-logó vagy jelölés – a Bizottság 2006. szeptemberi fényvédő termékekről szóló ajánlása nyomán jelentek meg, és szintén e dokumentum révén lépett életbe az olyan megtévesztő kifejezések tilalma, mint például a „napfényblokkoló” vagy a „teljes védelem”. A Bizottság emlékeztetni szeretné a fogyasztókat arra is, hogy számos okból kifolyólag a nap UV-sugárzásától való védelemhez a napvédő termékek alkalmazásán kívül egyéb óvintézkedésekre is szükség van.

Press release
Memo


Nyár idején sokan indulnak útnak azért, hogy napsütötte tájakon tölthessék vakációjukat, és önfeledten hódolhassanak szenvedélyüknek, a napozásnak. A napsugarak azonban nagyon veszélyesek lehetnek: még a viszonylag alacsony intenzitású sugárzás is okozhat bőrrákot. A Bizottság tavaly felhívta a lakosság figyelmét a napsugárzás elleni védekezés jelentőségére, valamint arra, hogy óvakodni kell mind az UVA, mind az UVB sugárzástól. Napvédő termékek vásárlásánál mindig körültekintően kell választani, és ellenőrizni kell, hogy a csomagoláson szerepel-e az alább látható új logó (egy kör, benne az „UVA” felirat), amely az UVA és UVB sugárzás ellen egyaránt megfelelő védelmet nyújtó termékek ismertetőjegye.

Itt a 2008-as nyári szezon – fontos, hogy mindenki tudatában legyen a megfelelő napvédelem jelentőségének. EZEN A NYÁRON IS NAPOZZUNK KÖRÜLTEKINTŐEN!

Amit a fogyasztóknak feltétlen tudniuk kell:

Nem tanácsos a napvédelmet kizárólag a fényvédő termékek használatával megoldani, mert a káros hatások elleni hatékony védekezéshez más óvintézkedésekre is szükség van, például:

  • Avoid excessive sun exposure at peak hours A legerősebb sugárzás idején– általában 11 és 15 óra között – ne tartózkodjunk sokat a napon!
  • Keep yourself well covered, including hat, T-shirt, and sun glasses  Ha ezeket az órákat mégis mindenképpen a napon kell töltenünk, gondoskodjunk arról, hogy ne érjen bennünket közvetlen sugárzás: használjunk kalapot, pólót, inget, napszemüveget!
  • Avoid direct sun exposure for babies and young children  A csecsemőket és kisgyermekeket óvjuk a közvetlen napsugárzástól!
  • Use sunscreen products generously  Megfelelő mennyiségű napvédő terméket használjunk. A termék helyes alkalmazása ugyanolyan fontos, mint gondos kiválasztása. A fényvédő faktorral jelölt védelem eléréséhez a bőrfelületre 2mg/cm² mennyiséget kell felvinni. Ez egy felnőtt esetében a teljes testfelületen körülbelül 36 gramm (6 kiskanál) napkrémet jelent. Általában a fogyasztók ennek a mennyiségnek a felét használják. Úszás és törölközés után ezt a mennyiséget újra fel kell vinni a védelem megőrzése érdekében. A fenti tanácsokra és napvédelemmel kapcsolatos egyéb fontos tényekre piktogramok figyelmeztetnek.
  • Use sunscreen products against both UVB and UVA radiation Olyan fényvédő termékeket használjunk, amelyek egyaránt védenek az UVA és az UVB sugárzás ellen!

Sajtóközlemény Többet ésszel, mint napsütéssel!

További információk

A napvédő termékek címkézésének szabályai az EU-ban
Az ábrák nagy felbontású változatának letöltéséhez kattintson idegif (.ai)

További információk Magyarországon::

Bulgaria
Ministry of Health

Nederlands
- Verstandig zonnen

- Zonnetips
- Gouden Regels

Sweden
SOLinformation

Denmark
- Skru ned for solen
- Solcreme og selvbruner/selvbrunerkabiner: Miljøstyrelsens kosmetikguide

Norway
Kreft foreningen
United Kingdom
- Sunsmart
- Sunsense
France
- Soleil – mode d’emploi
- Guide de la protection solaire
Finland
- Radiation and Nuclear Safety Authority
- Finnish Meteorological Institute
- Finnish Cancer Organisations
Poland
UVAgaslonce
Belgium
- French version: soleilmalin
- Dutch version: veiligindezon

Slovak republic
Public Health Office of the Slovak Republic

Austria
Federal Ministry for Health, Family and Youth
Germany
Haut.de
Spain
El sol
Czech Republic
Ministry of Health
Slovenia
Ministry of Health
Hungary
Napsugarzas.hu

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2