This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Внимателно със слънцето през лятото!slide
right
transtrans
 

Туристически пакети
Временно ползване на недвижима собственост
Самолетни пътувания
Пътуване с животни

Внимателно със слънцето през лятото!

Потребители , бъдете разумни със слънцето това лято !

В началото на ваканционния сезон Европейската комисия обръща внимание на потребителите за значението на подходящата защита от слънцето това лято и им напомня да търсят новата, по-ясна система за етикетиране на опаковките на слънцезащитни продукти. Новите етикети — включително ново лого или знак UV-A върху опаковките и забрана за използване на подвеждащи надписи като „блокиращо действие спрямо слънчевите лъчи“ или „пълна защита“ — са въведени в отговор на препоръката на Комисията относно слънцезащитните продукти, приета през септември 2006 г. Комисията също така иска да напомни на потребителите, че са налице няколко причини, поради които слънцезащитните продукти трябва да бъдат само една от поредица мерки, необходими за предпазване от ултравиолетовите слънчеви лъчи.

Press release
Memo


Много от нас свързват лятната ваканция със слънце и море. Но продължителното излагане на слънчеви лъчи, дори и слаби, е рисковано и може да доведе до рак на кожата! Миналата година Комисията обърна внимание върху необходимостта от защита от опасното въздействие на слънцето – както от UV-A, така и от UV-B лъчи. Бъдете бдителни и търсете новия етикет за слънцезащитни продукти „UVA“, който означава подходяща защита както от UV-A, така и от UV-B лъчите.

В началото на лятото всички трябва да знаят колко важна е добрата защита от слънцето. ВНИМАТЕЛНО СЪС СЛЪНЦЕТО ПРЕЗ ЛЯТОТО!

Какво трябва да знаете като потребители?

Съветваме ви да използвате слънцезащитни продукти само като една от многото мерки за предпазване от слънцето. Ето някои други начини за това:

  • Avoid excessive sun exposure at peak hours Избягвайте прекомерното излагане на слънце през върховите часове на слънчева активност, които обикновено са между 11 и 15 часа;
  • Keep yourself well covered, including hat, T-shirt, and sun glasses  Когато е невъзможно да останете на сянка, покривайте тялото си добре – шапката, тениската и слънчевите очила могат да ви осигурят допълнителна защита;
  • Avoid direct sun exposure for babies and young children  Не оставяйте бебета и малки деца на пряка слънчева светлина;
  • Use sunscreen products generously  Използвайте достатъчно количество от слънцезащитните продукти. Правилното използване на продукта. е също толкова важно, колкото и изборът на самия продукт. За постигане на степента на защита, указана чрез „слънцезащитния фактор“, е необходимо нанасяне на 2 mg/cm². Това са около 36 грама (6 пълни чаени лъжички) крем за тяло на възрастен човек. Понастоящем потребителите обикновено използват само половината от това количество. За да се запази защитата, същото количество трябва да бъде нанесено отново след плуване или избърсване с кърпа. Вижте илюстрациите, които онагледяват тези и други основни факти и данни, свързани с излагането на слънце.
  • Use sunscreen products against both UVB and UVA radiation Използвайте слънцезащитни продукти, предпазващи както от UVB, така и от UVA лъчи;

Съобщение за медиите: Вниманително със слънцето през лятото!

За повече информация:

Правила за етикетиране на слънцезащитните продукти в ЕС
Щракнете тук, за да изтеглите пиктограми с висока резолюцияgif (.ai)

За повече информация във вашата страна::

Bulgaria
Ministry of Health

Nederlands
- Verstandig zonnen

- Zonnetips
- Gouden Regels

Sweden
SOLinformation

Denmark
- Skru ned for solen
- Solcreme og selvbruner/selvbrunerkabiner: Miljøstyrelsens kosmetikguide

Norway
Kreft foreningen
United Kingdom
- Sunsmart
- Sunsense
France
- Soleil – mode d’emploi
- Guide de la protection solaire
Finland
- Radiation and Nuclear Safety Authority
- Finnish Meteorological Institute
- Finnish Cancer Organisations
Poland
UVAgaslonce
Belgium
- French version: soleilmalin
- Dutch version: veiligindezon

Slovak republic
Public Health Office of the Slovak Republic

Austria
Federal Ministry for Health, Family and Youth
Germany
Haut.de
Spain
El sol
Czech Republic
Ministry of Health
Slovenia
Ministry of Health
Hungary
Napsugarzas.hu

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2