IMPORTANT LEGAL NOTICE : The information on this site is subject to a legal notice (http://europa.eu/geninfo/legal_notices_en.htm).
Szervezett utak
Szervezett utak
Üdülési jog (timeshare)
Repülőutak
Utazás házi kedvenceinkkel
Védekezzen Ön is hatékonyan a napártalom ellen!

„Milyen jogok illetnek meg, ha szervezett úton veszek részt, és nem vagyok elégedett a szolgáltatásokkal?”

Annuka és Carl befizetett egy finn utazásszervező cég által kínált egyhetes ciprusi útra, szállással a paphoszi partszakasz egyik ötcsillagos szállodájában. Megérkezésükkor azonban kiderült, hogy a cég egy Paphosztól több kilométerre fekvő háromcsillagos szállodába helyezte át őket.

„A hotel egyáltalán nem felelt meg az elvárásainknak, a strandra pedig minden nap busszal kellett lemennünk. Az utazásszervező cég azt mondta, hogy a katalógusban feltüntetett szállodát felújítás miatt bezárták, és az azonos kategóriájú hotelekben már nem volt szabad szoba az évnek ebben a forgalmas szakaszában.

Természetesen panaszt tettünk, de a cég nem volt hajlandó visszafizetni a pénzünket, mondván: rajtuk kívülálló okok miatt kellett máshol elhelyezniük. Ilyen esetben milyen jogok illetnek meg bennünket?”

Uniós polgárként Önt számos olyan jog illeti meg, melyek birtokában Európán belüli és kívüli utazásai során egyaránt biztonságban érezheti magát.

Az uniós jog védi azokat a fogyasztókat, akik európai uniós székhelyű cégtől vásárolnak utazási szolgáltatásokat. A szervezett utak esetében a szervezők rendszerint utazást és szállást, egyes esetekben pedig étkezést és városnézést, illetve kirándulásokat is biztosítanak az utasok részére.

Az uniós jog kimondja, hogy az utazásszervező cégnek pontos információkkal kell szolgálnia az általa kínált szolgáltatáscsomaggal, így az utazással, a szállással, az étkezésekkel, a tervezett programokkal és a biztosítási követelményekkel kapcsolatban.

Ha a szolgáltatások nem felelnek meg az utazási katalógusban ígérteknek, az utazásszervező kártérítést köteles fizetni az utasok részére.

Ha az utazási iroda csődbe megy, gondoskodnia kell külföldön tartózkodó utasainak hazaszállításáról. Ezenfelül az utasoknak jogukban áll a foglalást visszamondani, ha az utazásszervező jelentősen megváltoztatja a szerződés lényeges feltételeinek valamelyikét, például az utazás időpontját vagy a részvételi díjat.

További információk: Szervezett utak