This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Resa med husdjurslide
right
transtrans
 

Paketresor
Timeshare
Flygresor
Resa med djur Sola smart i sommar!

”Får hunden följa med på semestern?”

Roberta är italienska men arbetar som lärare i Madrid. Hon vill besöka sina föräldrar i Florens i sommar, men har nyligen köpt två hundvalpar och vet inte om hon får ta med dem på resan.

”Jag vill att mina föräldrar ska få träffa hundarna när jag åker hem till Italien. Får man ta med sig husdjur när man reser inom EU? Vad måste jag göra för att kunna ta med mig dem?”

Det är enkelt att ta med sig sitt husdjur när man reser mellan olika EU-länder. För katter, hundar och illrar gäller nu samma EU-regler för de flesta EU-länderna, så allt du måste göra är att se till att ditt husdjur

  • har en giltig rabiesvaccination,
  • är id-märkt (ett chip eller en läsbar tatuering),
  • ett sällskapsdjurpass, som din veterinär kan utfärda.

För inresa till Irland, Malta, Sverige och Storbritannien krävs ytterligare en test för att se om rabiesvaccinationen verkligen är effektiv. Det kan också vara nödvändigt med behandling mot fästingar och dvärgbandmask.

Du kan också använda sällskapsdjurspasset när du reser till eller från ett av EU:s grannländer där rabiessituationen är likvärdig den i EU (dvs. den anses vara under kontroll). Det gäller Andorra, Island, Liechtenstein, Monaco, Norge, San Marino, Schweiz och Vatikanstaten.

EU-kommissionen rekommenderar att du alltid diskuterar resmålet och de individuella förhållandena med din veterinär innan du åker iväg med ditt husdjur.

För andra djur än katter, hundar och illrar gäller lagarna i respektive EU-land.


Djur på flyget

Om du vill ta med dig ditt husdjur på flyget, måste du tala med ditt flygbolag innan du bokar biljetter.

Villkoren för att få ta med sig husdjur varierar mellan flygbolagen, men i allmänhet ber de dig att

  • se till att djuret reser i en säker bur,
  • se till att djuret har alla nödvändiga vaccinationer, intyg och tillstånd för att få resa in i landet ni reser till,
  • se till att djuret har det bekvämt, har tillräckligt med utrymme i buren och har mat och vatten under resan.

Reglerna har dock nyligen ändrats:

EU-kommissionen antog den 8 oktober 2007 en rapport riktad till Europaparlamentet och rådet om transporter av sällskapsdjur utan kommersiellt syfte inom och till EU.

Mer information: Djurhälsovillkor som ska tillämpas vid transporter av husdjur utan kommersiellt syfte

Kostnader

The cost of travelling with animals can differ from country to country and between different methods of transport. However, you will need to pay a fee to your veterinarian for the pet passport and any necessary treatment.

Kostnaderna för att resa med djur kan variera från ett land till ett annat och mellan olika transportsätt. Du måste dock betala veterinären för sällskapsdjurspasset och eventuella behandlingar. Flygbolagen tar ut olika avgifter för djurtransporter. Hos vissa måste du betala avgifter för ”övervikt” (t.ex. 20 euro per kilo). Andra tar ett fast belopp, t.ex. 50 euro enkel resa.

Mer information: Frågor och svar om sällskapsdjurspass

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2