This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Transportul animalelor de companieslide
right
transtrans
 

Pachetele de servicii turistice
Dreptul de folosinţă pe durată limitată
Transportul aerian
Transportul animalelor de companie
În această vară, bronzaţi-vă inteligent!

„Îmi pot lua câinii cu mine în timpul vacanţei?”

Roberta este italiancă şi lucrează la Madrid, ca profesoară. Vara aceasta ar dori să îşi viziteze părinţii în Florenţa, însă a cumpărat de curând doi căţeluşi şi nu ştie dacă îi poate lua cu ea în călătorie.

„Mi-ar face plăcere ca părinţii mei să vadă câinii atunci când mă întorc în Italia. Animalele de companie pot călători în UE? Cum trebuie să procedez pentru a-i lua cu mine?”

În prezent, este uşor să luaţi animalele de companie cu dumneavoastră atunci când călătoriţi dintr-o ţară a UE în alta. Pentru pisici, câini şi dihori domestici, există o legislaţie europeană armonizată pentru majoritatea ţărilor UE, aşadar tot ce trebuie să faceţi e să vă asiguraţi că animalul dumneavoastră:

  • este vaccinat cu un vaccin antirabic valabil;
  • are un transponder electronic sau un tatuaj lizibil;
  • are un paşaport pentru animalele de companie care poate fi eliberat de medicul dumneavoastră veterinar.

Pentru a intra în Irlanda, Malta, Suedia şi Regatul Unit, este necesar un test suplimentar care să confirme că vaccinul antirabic a fost eficient. De asemenea, poate fi necesar un tratament împotriva căpuşelor şi teniei.

Puteţi utiliza paşaportul pentru animale de companie şi în cazul în care călătoriţi spre şi dintr-una din ţările vecine ale UE, unde statutul în ceea ce priveşte rabia este acelaşi cu cel din UE (şi anume, se consideră că este sub control). Aceste ţări sunt: Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveţia şi Statul Vatican.

Înainte de a transporta animalul dumneavoastră de companie, Comisia Europeană vă recomandă să vă consultaţi întotdeauna medicul veterinar în legătură cu ţara de destinaţie şi circumstanţele speciale.

Pentru toate celelalte animale, cu excepţia pisicilor, a câinilor şi a dihorilor domestici, se aplică legislaţia naţională a fiecărui stat membru în parte.


Transportul animalelor la bordul avionului

În cazul în care doriţi să efectuaţi o călătorie cu avionul şi doriţi să vă transportaţi animalul de companie, este esenţial să anunţaţi compania aeriană înainte de a rezerva un bilet.

Companiile aeriene au condiţii diferite pentru transportul animalelor de companie însă, în general, vă vor cere să:

  • vă asiguraţi că animalul este transportat într-o cutie sau cuşcă sigură;
  • vă asiguraţi că are toate vaccinurile necesare, toate certificatele şi permisele de intrare pentru ţara spre care călătoriţi;
  • vă asiguraţi că animalul se simte confortabil, are spaţiu suficient în cuşca sau cutia lui şi că are destulă mâncare şi/sau apă pentru întreaga călătorie.

Între timp, au apărut o serie de modificări:

La 8 octombrie 2007, Comisia Europeană a adoptat un raport către Parlamentul European şi Consiliu privind circulaţia necomercială a animalelor de companie în şi cu destinaţia Uniunea Europeană.

Informaţii suplimentare: Informaţii suplimentare

Costuri

Costul transportului animalelor poate varia de la o ţară la alta şi în funcţie de mijloacele de transport. Cu toate acestea, va trebui să plătiţi medicului veterinar o taxă pentru paşaportul pentru animale de companie şi pentru orice tratament necesar.

De exemplu, companiile aeriene au metode diferite de taxare pentru transportul animalelor. Unele vă vor cere să plătiţi taxe pentru „excedent de bagaj” (de exemplu, 20 de euro pe kilogram). Altele vor avea o taxă fixă, cum ar fi 50 de euro pentru fiecare zbor.

Informaţii suplimentare: Întrebări şi răspunsuri privind paşaportul animalelor de companie

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2