This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Reizen met dierenslide
right
transtrans
 

Pakketreizen
Timesharing
Vliegreizen
Dieren op reis meenemen
Zon verstandig deze zomer!

"Kan ik mijn honden meenemen op vakantie?"

Roberta is Italiaanse maar werkt in Madrid als lerares. Zij wil in de zomer haar ouders in Florence bezoeken, maar heeft onlangs twee puppies gekocht en weet niet of zij die mee op reis kan nemen.

"Ik zou mijn ouders graag de honden willen laten zien als ik terugga naar Italië. Mogen huisdieren in de EU mee op reis? Wat moet ik doen om ze mee te nemen?"

Het is nu gemakkelijk om uw huisdier mee te nemen als u binnen de EU reist. Voor katten, honden en fretten bestaat er nu voor de meeste EU-landen geharmoniseerde wetgeving, dus alles wat u moet doen is ervoor zorgen dat uw huisdier:

  • tegen rabiës (hondsdolheid) is ingeënt;
  • een transponderchip of leesbare tatoeage heeft;
  • een dierenpaspoort heeft, dat door uw dierenarts wordt afgegeven.

Om Ierland, Malta, het Verenigd Koninkrijk en Zweden binnen te mogen, is een aanvullende test vereist om na te gaan of de inenting tegen hondsdolheid afdoende is geweest. Een teken- en wormbehandeling kunnen ook noodzakelijk zijn.

U kunt het dierenpaspoort ook gebruiken als u naar of uit een van de buurlanden van de EU reist waar de rabiësstatus gelijk is aan die van de EU (met andere woorden, waar rabiës onder controle geacht wordt te zijn). Dat zijn Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Vaticaanstad en Zwitserland.

De Europese Commissie adviseert u altijd uw dierenarts te raadplegen over het land van bestemming en de individuele omstandigheden alvorens uw huisdier mee op reis te nemen.

Voor alle andere dieren dan katten, honden en fretten geldt de nationale wetgeving in elk EU-land.


Dieren mee op het vliegtuig

Als u uw huisdier op het vliegtuig wilt meenemen, neem dan eerst contact op met de luchtvaartmaatschappij alvorens een ticket te boeken.

Elke luchtvaartmaatschappij kent haar eigen voorwaarden, maar over het algemeen zullen zij u vragen:

  • het dier in een stevige reisbox of kooi mee te nemen;
  • ervoor te zorgen dat het dier alle nodige vaccinaties, certificaten en inreisvergunningen heeft voor het land waar u naartoe gaat;
  • ervoor te zorgen dat het dier op zijn gemak is, genoeg ruimte in zijn kooi of box heeft en genoeg te eten en te drinken heeft voor de duur van de reis.

Recente gebeurtenissen :

De Europese Commissie heeft op 8 oktober 2007 een verslag aan het Europees Parlement en de Raad aangenomen over het niet-commerciële vervoer van gezelschapsdieren binnen en naar de EU.

Meer informatie: Veterinairrechtelijke voorschriften voor het niet-commerciële verkeer van gezelschapsdieren

Kostprijs

De kosten van reizen met dieren verschillen per land en wijze van vervoer. U zult uw dierenarts moeten betalen voor het dierenpaspoort en de nodige behandelingen.

De luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende berekeningsmethoden voor het vervoer van dieren. Sommige passen de tarieven toe voor overgewichtbagage (bv. 20 euro per kilo). Andere hanteren een vast tarief, bv. 50 euro enkele reis.

Meer informatie: vragen en antwoorden over het dierenpaspoort

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2