This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Utazás házi kedvenceinkkelslide
right
transtrans
 

Szervezett utak
Üdülési jog (timeshare)
Repülőutak
Utazás házi kedvenceinkkel
Védekezzen Ön is hatékonyan a napártalom ellen!

„Magammal vihetem a kutyáimat, ha külföldre utazom szabadságra?”

Roberta olasz, de Spanyolországban dolgozik tanárként. A nyáron meg szeretné látogatni Firenzében élő szüleit. A gond csak az, hogy nemrégiben vásárolt két kölyökkutyát, és nem tudja, magával viheti-e őket az útra.

„Nagyon szeretném a szüleimnek megmutatni a kutyákat, amikor hazautazom. Szabad kisállatokkal az EU egyik tagállamából a másikba utazni? Mit kell tennem ahhoz, hogy magammal vihessem őket?”

Manapság az európai polgárok könnyűszerrel magukkal vihetik kedvtelésből tartott háziállataikat, ha egyik uniós tagországból a másikba utaznak. Az Európai Unió a legtöbb tagállam vonatkozásában összehangolta a kutyák, macskák és vadászgörények utaztatásával kapcsolatos nemzeti szabályozást. Önnek mindössze arról kell gondoskodnia, hogy házi kedvence rendelkezzen:

  • érvényes oltási igazolással veszettség ellen;
  • mikrochippel vagy olvasható tetoválással;
  • állatorvos által kibocsátott kisállatútlevéllel.

Az Írországba, Máltára, Svédországba és az Egyesült Királyságba történő beutazáshoz további vizsgálatot is el kell végeztetni annak igazolására, hogy az állatnak adott oltás hatásos védelmet biztosít veszettség ellen. Előfordulhat, hogy az állatnak kullancs vagy galandféreg elleni kezelésen is át kell esnie.

A kisállatútlevelet az Európai Unióval szomszédos országokba tett utazások során is használni lehet ki- és belépéskor, amennyiben az adott országban a veszettség előfordulása hasonló mértékű, mint az EU-ban. Ezek között az országok között említhető Andorra, Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia, San Marino, Svájc és Vatikánváros.

Az Európai Bizottság azt javasolja a kisállat-tulajdonosoknak, hogy mielőtt házi kedvenceikkel útra kelnek, keressék fel állatorvosukat, hogy kötelezettségeikről, teendőikről tájékozódjanak.

A macskákon, kutyákon és vadászgörényeken kívül minden állat vonatkozásában az egyes uniós tagországok nemzeti rendelkezései irányadóak.


Állatok szállítása repülőgépen

Ha repülőutat tervez, és házi kedvencét is magával szeretné vinni, a jegyfoglalás előtt feltétlenül kérjen felvilágosítást a járatot működtető légitársaságtól.

A különböző légitársaságok más-más feltételekkel szállítanak kisállatokat, de általában a következőket követelik meg az állat gazdájától:

  • az állatot biztonságos dobozban vagy ketrecben kell szállítani;
  • a célország által előírt igazolások, köztük az oltási igazolások, és belépési engedélyek mindegyikét be kell szerezni;
  • biztosítani kell, hogy az állat kényelmesen elférjen dobozában, illetve ketrecében, és elegendő elesége és vize legyen az útra.

Időközben a vonatkozó szabályok módosultak:

2007. október 8-án az Európai Bizottság jelentést fogadott el a kedvtelésből tartott állatok Európai Unión belüli és Európai Unióba irányuló nem kereskedelmi célú mozgásáról.

További információk: A kedvtelésből tartott állatok nem kereskedelmi célú mozgására vonatkozó állat-egészségügyi követelmények

Költségek

A házi kedvencek utaztatásának költsége országról országra és a választott közlekedési eszköz függvényében is változik. Minden esetben igaz viszont, hogy a kisállatútlevél kiváltása és a szükséges állatorvosi kezelések elvégeztetése pénzbe kerül.

A légitársaságok is eltérő díjszabást vezettek be az állatok szállítása tekintetében. Egyesek közülük ugyanazt a tarifát alkalmazzák, mint a poggyásztúlsúly esetében (pl. kilogrammonként 20 eurót), míg mások átalánydíjat (pl. repülőutanként 50 eurót) számolnak fel a kisállatok szállításáért.

További információk: Kérdezz-felelek: az európai kisállatútlevél

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2