This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Matkustaminen lemmikkieläinten kanssaslide
right
transtrans
 

Valmismatkat
Lomaosakkeet
Lentoliikenne
Matkustaminen lemmikkieläinten kanssa
Suojaudu auringolta kesälomalla!

”Voinko ottaa koirani mukaan lomalle?”

Roberta on italialainen mutta työskentelee Madridissa opettajana. Hän haluaisi käydä vanhempiensa luona Firenzessä kesällä, mutta hän osti hiljattain kaksi koiranpentua eikä tiedä, voiko hän ottaa ne matkalle mukaan.

”Haluaisin todella, että vanhempani näkisivät koirani, kun menen Italiaan. Saavatko lemmikkieläimet matkustaa EU:ssa? Mitä minun pitää tehdä, jotta voin ottaa ne mukaan?”

Nykyään on helppo ottaa lemmikit mukaan, kun matkustaa EU-maasta toiseen. Kissoja, koiria sekä hillereitä ja frettejä koskeva yhdenmukaistettu EU-lainsäädäntö on voimassa useimmissa EU-maissa, joten omistajan on vain varmistettava, että eläimellä on

  • voimassa oleva vesikauhurokotus
  • mikrosirumerkintä tai luettavissa oleva tatuointi
  • lemmikkieläinpassi, jonka eläinlääkäri voi antaa.

Irlantiin, Maltalle, Ruotsiin ja Yhdistyneeseen kuningaskuntaan vaaditaan vielä lisätesti sen varmistamiseksi, että vesikauhurokote on ollut tehokas. Myös punkki- ja heisimatolääkitys saattaa olla tarpeen.

Lemmikkieläinpassia voi käyttää myös, jos matkustaa johonkin EU:n naapurimaahan tai jostakin EU:n naapurimaasta, jossa vesikauhutilanne on samankaltainen kuin EU:ssa. Näihin maihin kuuluvat Andorra, Islanti, Liechtenstein, Monaco, Norja, San Marino, Sveitsi ja Vatikaanivaltio.

Euroopan komissio suosittelee, että ennen lemmikkieläimen kanssa matkustamista kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa määränpäänä olevan maan vaatimuksista ja omasta tilanteesta.

Jokaisessa EU-maassa on omaa lainsäädäntöä, joka koskee kaikkia muita eläimiä kuin kissoja, koiria sekä hillereitä ja frettejä.


Eläimet lentokoneessa

Jos haluaa matkustaa lemmikin kanssa lentokoneella, on otettava yhteyttä lentoyhtiöön ennen lipun ostamista.

Lentoyhtiöillä on erilaisia ehtoja lemmikkien kanssa matkustamista varten, mutta yleensä ne haluavat varmistaa, että

  • eläin matkustaa tukevassa matkustuslaatikossa tai -häkissä
  • eläimellä on tarvittavat rokotukset, todistukset ja luvat, jotka määränpäänä oleva maa vaatii
  • eläin voi hyvin ja sillä on riittävästi tilaa häkissä tai laatikossa ja riittävästi ruokaa ja/tai vettä matkaa varten.

Tuoreita muutoksia:

Euroopan komissio hyväksyi 8.10.2007 raportin Euroopan parlamentille ja neuvostolle lemmikkieläinten muusta kuin kaupallisesta kuljettamisesta EU:n sisällä ja EU:hun.

Lisätietoa: Lemmikkieläinten ei-kaupallisia kuljetuksia koskevat terveysmääräykset

Kustannukset

Eläinten kanssa matkustamisen kustannukset vaihtelevat maittain ja liikennevälineittäin. Joka tapauksessa eläinlääkärille on maksettava lemmikkieläinpassista ja mahdollisista hoidoista.

Esimerkiksi lentoyhtiöillä on erilaisia tapoja veloittaa lemmikkieläimen matkasta. Jotkin pyytävät maksua ”lisämatkatavarasta” (esim. 20 euroa/kg), toisilla taas on kiinteä hinta (esim. 50 euroa kumpaankin suuntaan).

Lisätietoa: Kysymyksiä ja vastauksia lemmikkieläinpassista

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2