This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Пътуване с животниslide
right
transtrans
 

Туристически пакети
Временно ползване на недвижима собственост
Самолетни пътувания
Пътуване с животни

Внимателно със слънцето през лятото!

„Мога ли да взема кучетата си на почивка с мен?“

Роберта е италианка, но работи като учителка в Мадрид. Тя иска да посети родителите си във Флоренция през лятото, но наскоро си е купила две кученца и не знае дали може да ги вземе със себе си.

„Наистина бих искала родителите ми да видят кучетата, когато се върна в Италия. Разрешено ли е домашни любимци да пътуват в ЕС? Какво трябва да направя, за да ги взема със себе си?“

Днес е лесно да вземете вашия домашен любимец със себе си, когато пътувате между страни от ЕС. За котки, кучета и порове за повечето страни от ЕС вече съществува хармонизирано законодателство на Съюза, така че всичко, което трябва да направите, е да се убедите, че вашето животно има:

  • валидна ваксина срещу бяс;
  • електронен транспондер или четяща се татуировка;
  • паспорт на домашен любимец, който може да бъде издаден от вашия ветеринар.

За влизане в Ирландия, Малта, Швеция и Обединеното кралство се изисква допълнителен тест с цел гарантиране, че ваксината против бяс е действаща. Може да е необходимо също така лечение против кърлежи и тения.

Можете да използвате паспорта на домашен любимец, ако пътувате до или от една от съседните страни на ЕС, където статусът на бяса е подобен на този в Съюза (тоест се счита, че е под контрол). Сред тях са Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Швейцария и Ватикана.

Европейската комисия препоръчва винаги да обсъждате с вашия ветеринар страната, в която отивате, и конкретните обстоятелства, преди да пътувате с домашния си любимец.

За животни, различни от котки, кучета и порове има национални закони във всяка страна от ЕС.


Качване на животни в самолети

Ако искате да пътувате в самолет с домашния си любимец, важно е да разговаряте с авиокомпанията преди резервирането на билет.

Авиокомпаниите имат различни условия за пътуване с домашни любимци, но по принцип ще ви помолят да:

  • гарантирате, че животното е поставено в безопасна кутия или клетка за пътуване;
  • vгарантирате, че на животното са направени всички необходими ваксинации, че разполага с необходимите документи и разрешителни за влизане за страната, в която отивате;
  • гарантирате, че на животното му е удобно, има достатъчно пространство в клетката или кутията и достатъчно храна и/или вода за пътуването.

Междувременно бяха направени подобрения:

На 8 октомври 2007 г. Европейската комисия прие доклад до Парламента и Съвета относно движението с нетърговска цел на домашни любимци в ЕС.

Допълнителна информация: Здравни изисквания във връзка с движението с нетърговска цел на домашни любимци

Разходи

Разходите за пътуване с животни могат да са различни в различните страни, както и да се различават в зависимост от вида транспорт. Ще трябва обаче да заплатите такса на вашия ветеринарен лекар за паспорт на домашен любимец и за всяко необходимо лечение.

Авиокомпаниите например имат различни методи на заплащане за превоза на животни. Някои искат да се заплаща като за свръхбагаж (например 20 евро на килограм). Други изискват фиксирана сума – като например 50 евро в едната посока.

Допълнителна информация: Въпроси и отговори за паспортите на домашни любимци

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2