This site was  archived on 27/06/14
27/06/14
Visit the new website!

Language selector

 
left
  Transportul aerianslide
right
transtrans
 

Pachetele de servicii turistice
Dreptul de folosinţă pe durată limitată
Transportul aerian
Transportul animalelor de companie
În această vară, bronzaţi-vă inteligent!

„Care sunt obligaţiile companiilor aeriene faţă de pasageri?”

Sophie ar fi trebuit să efectueze o călătorie cu avionul de la Toulouse (Franţa) la Cracovia (Polonia), la ora 2 pm. Atunci când a ajuns la aeroport, a aflat că zborul ei avea o întârziere de 11 ore. Compania aeriană i-a comunicat că unul din avioane s-a defectat, însă a refuzat să îi acorde despăgubiri.

„Am petrecut toată ziua în aeroport şi am cheltuit bani pe mâncare şi băutură. Compania nu avea obligaţia de a ne oferi măcar nişte băuturi răcoritoare?”

Atunci când călătoriţi cu avionul, fie din motive profesionale, fie pentru plăcerea dumneavoastră, normele UE prevăd faptul că aveţi anumite drepturi privind informaţiile, întârzierile, anulările, suprarezervările şi deteriorarea bagajului. Aceste reguli se aplică chiar şi în cazul în care întreruperea zborului a fost cauzată de circumstanţe extraordinare.

Aceste drepturi se aplică zborurilor interne regulate în cadrul unei ţări din UE şi zborurilor charter care pleacă din sau ajung într-un aeroport al UE. În ceea ce priveşte zborurile care ajung din afara UE, respectivele drepturi se aplică numai companiilor aeriene din UE.

Întârzieri de lungă durată

În cazul în care vă prezentaţi la timp pentru efectuarea formalităţilor de înregistrare pentru un zbor şi acesta are o întârziere semnificativă, compania aeriană trebuie să vă ofere masă şi băuturi răcoritoare, cazare la hotel, în cazul în care este necesar, şi accesul la mijloace de comunicare. De asemenea, compania aeriană trebuie să vă ofere un document scris cu drepturile dumneavoastră în calitate de pasager.

Atunci când întârzierea depăşeşte 5 ore, compania aeriană trebuie să se ofere să vă ramburseze valoarea biletului dumneavoastră, dar numai în cazul în care decideţi să nu mai luaţi zborul întârziat. Nu există nicio despăgubire financiară pentru întârzieri.

Suprarezervare

În cazul în care există mai mulţi pasageri cu rezervare decât numărul de locuri disponibile, compania aeriană trebuie să caute, mai întâi, persoane dispuse să renunţe la locurile lor în mod voluntar. Numai după aceea compania poate decide să nu mai ia la bord anumiţi pasageri. În acest caz este obligată să vă ofere o despăgubire financiară. De asemenea, aveţi dreptul la mese şi băuturi răcoritoare, cazare la hotel, în cazul în care este necesar, accesul la mijloace de comunicare şi un document scris cu drepturile dumneavoastră în calitate de pasager.


Anulare

În cazul în care zborul dumneavoastră este anulat din motive ce ţin de linia aeriană, compania aeriană trebuie să vă ofere fie o rambursare a valorii biletului, fie un mijloc de transport alternativ până la destinaţia finală. În anumite situaţii, şi atâta timp cât anularea nu este rezultatul unui incident de forţă majoră care este în afara controlului său, cum ar fi un război sau o catastrofă naturală, compania aeriană trebuie să vă ofere despăgubiri financiare. De asemenea, trebuie să vă pună la dispoziţie mese şi băuturi răcoritoare, cazare la hotel, în cazul în care este necesar, accesul la mijloace de comunicare şi un document scris cu drepturile dumneavoastră în calitate de pasager.


Bagaje pierdute

Puteţi cere despăgubire pentru distrugerea, deteriorarea, pierderea sau întârzierea bagajului dumneavoastră cu ocazia efectuării unui zbor operat de o companie aeriană din UE, oriunde în lume.


Soluţionarea litigiilor

Pentru a evita acţiuni în instanţă lungi şi costisitoare, ţările UE sunt obligate să înfiinţeze organisme naţionale independente care să se ocupe de plângerile pasagerilor şi de orice litigiu legat de companiile aeriene. Pentru a afla numele şi adresa autorităţilor competente sau detalii ale organizaţiilor care vă pot ajuta în ceea ce priveşte alte plângeri (de exemplu, pierderea bagajului, vătămări sau pachete de servicii turistice), contactaţi Europe Direct apelând gratuit numărul 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin email prin intermediul site-ului de internet europedirect.europa.eu.


Informaţii suplimentare: http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/index.html

Informaţii suplimentare: Transportul aerian - site-ul Comisiei Europene

 
lefttranspright

 

  Print  
Public HealthFood SafetyConsumer Affairs
   
requires javascript

Consumers Affairs 2