Navigation path

Kezdőlap
Mi a versenypolitika?
Miért fontos a versenypolitika a fogyasztók számára?
Hogyan alkalmazza a Bizottság a versenypolitikát?
Az európai uniós intézmények és a versenypolitika
Kapcsolat

Fogyasztói tájékoztató

Miért fontos a versenypolitika a fogyasztók számára?

A versenypolitika lényegében olyan szabályok alkalmazását jelenti, amelyekkel biztosítható, hogy a vállalkozások egymással tisztességes versenyben állnak. A versenypolitika ösztönzi a vállalkozói magatartást és a hatékonyságot, szélesebb választékot biztosít a fogyasztóknak, valamint elősegíti az árak csökkenését és a minőség javulását.

Hozzáférés alacsonyabb árakon: A nagyobb piaci részesedés elérésének a legegyszerűbb módszere a kedvezőbb ár. A versengő piac lenyomja az árakat. Ez nemcsak a fogyasztóknak jó, hiszen ha többen engedhetik meg maguknak a vásárlást, akkor ez a vállalatokat is termelésre ösztönzi, és a gazdaság általában véve fellendül.

Jobb minőség: A verseny emellett arra ösztönzi a vállalatokat, hogy fejlesszék az értékesített áruk és szolgáltatások minőségét, ez ugyanis vonzza a fogyasztókat, és ezzel bővülhet a piaci részesedés. A minőség több mindent jelent: tartósabb vagy jobban működő termékek; megfelelőbb színvonalú értékesítés utáni vagy műszaki terméktámogatás; barátságosabb, jobb kiszolgálás.

Több választási lehetőség: A vállalatok egy versengő piacon arra törekszenek, hogy termékeik különbözzenek a többitől. Így nagyobb a választék, és a fogyasztók azt a terméket fogják választani, amely megfelelő egyensúlyt kínál számukra az ár és a minőség között.

Innováció: A választás lehetőségéhez és a jobb termékek előállításához a vállalatoknak innovációra kell törekedniük, úgy a termékek koncepcióját, mint a formatervezést, a gyártási technológiát, a szolgáltatásokat stb. illetően.

Erősebb résztvevők a globális versenyben: Az EU-n belüli versennyel az európai vállalatok az EU-n kívül is megerősödnek, és ezzel képesek lesznek globális versenytársaikkal szemben is helyt állni.


Szeretné tudni, hogyan működik mindez a gyakorlatban? Nézze meg a kisfilmet!Itt megtekintheti, milyen előnyöket jelenthet a versenypolitika az Ön életében.


És mi ebben az Ön szerepe?

Bármilyen hihetetlen is, de Önnek kulcsszerepe van abban, hogy a vállalatok közötti verseny megmaradjon, mivel végső soron az Ön vásárlási döntése szab irányt a vállalatoknak.

Ha pedig tájékozódik, és jelentést tesz azokról a vállalatokról, amelyek Ön szerint nem járnak el a tisztességes versenynek megfelelően, akkor máris mindent megtett annak biztosítására, hogy a vállalatok több választási lehetőséget, minőséget, innovációt és alacsonyabb árakat kínáljanak.