Navigation path

Kezdőlap
Mi a versenypolitika?
Miért fontos a versenypolitika a fogyasztók számára?
Hogyan alkalmazza a Bizottság a versenypolitikát?
Az európai uniós intézmények és a versenypolitika
Kapcsolat

Fogyasztói tájékoztató

Fúziók

A versenyhatóságok biztosítják, hogy amikor a vállalkozások egyesítik erőiket, ne boruljon fel a piaci egyensúly a versenyt torzító módon, és ne alakuljon ki olyan erőfölény, amellyel vissza lehet élni.

A nagyvállalatok csak abban az esetben hozhatnak létre fúziót vagy társulást, ha erre előzetesen engedélyt kérnek a Bizottságtól, és átadják a döntéshez szükséges információkat.

Miért kell európai szinten megvizsgálni a fúziókat?

Azért, hogy az egynél több uniós országban kereskedő vállalkozások egyszerre engedélyeztethessék fúzióikat.

A vállalkozások tevékenységeik egyesítésével hatékonyabban képesek új termékek fejlesztésére, illetve csökkenthetik a termelési vagy forgalmazási költségeket. A fokozottabb hatékonyság azt jelenti, hogy a piac versengőbbé válik, a fogyasztók pedig tisztességesebb áron juthatnak jobb árukhoz.

Egyes fúziók azonban mérsékelhetik a versenyt, általában azért, mert erőfölénnyel rendelkező piaci szereplő jön létre vagy mert egy ilyen megerősödik. A fogyasztókat ez a magasabb árak, a választási lehetőségek korlátozása és az innováció mérséklődése miatt érinti kedvezőtlenül.

Milyen fúziókat vizsgál meg az Európai Bizottság?

Minden olyan fúziót, amellyel a létrejövő vállalkozás éves globális és európai forgalma meghaladja az előre meghatározott küszöbértékeket.

Ha a forgalom nem éri el ezeket a küszöbértékeket, a fúzióval a nemzeti versenyhatóságok foglalkoznak.

Ezek a szabályok valamennyi fúzióra érvényesek, függetlenül attól, hogy a fúzióban részt vevő vállalkozásoknak a világ mely részén van a székhelye, a központja, hol folytatják tevékenységüket, és hol vannak a termelési létesítményeik. Az uniós piacokra ugyanis az EU-n kívüli vállalkozások közötti fúziók is hatással lehetnek, ha ilyen vállalkozások az EU-ban is folytatnak üzleti tevékenységet.

A Bizottság megvizsgálhatja azokat a fúziókat is, amelyeket az európai uniós országok nemzeti versenyhatóságai utaltak elé. Erre a fúzióban részt vevő vállalkozások vagy a nemzeti versenyhatóság kérésére kerülhet sor. A Bizottság bizonyos körülmények fennállása esetén hasonlóképpen a nemzeti versenyhatóság elé utalhat egy-egy ügyet.

Mikor utasítanak el és mikor hagynak jóvá egy fúziót?

A fúziókat akkor utasítják el, ha azok jelentős mértékben korlátozzák az Európai Unión belüli versenyt.

Erre azért van szükség, hogy megvédjék a vállalkozásokat és a fogyasztókat a magasabb árakkal vagy pedig az áruk és szolgáltatások kínálatának korlátozásával szemben. A javasolt fúziókat akkor is elutasítják, ha a fúzióban részt vevő felek jelentős versenytársak, vagy pedig ha a fúzió egyébként jelentősen meggyengítené a piaci versenyt azáltal, hogy erőfölénnyel rendelkező piaci szereplő jön létre vagy egy ilyen megerősödik.

Azokat a fúziókat hagyják jóvá feltétel nélkül, amelyek a Bizottság megállapítása szerint nem korlátozzák a versenyt.

Feltételes jóváhagyás

Az Európai Bizottság feltételesen hagy jóvá egy fúziót, ha az érintett felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy intézkedéseikkel megakadályozzák, hogy a fúzió torzítsa a versenyt.

Például kötelezettséget vállalhatnak arra, hogy az egyesített üzleti tevékenység egy részét másik piaci szereplőnek értékesítik, vagy pedig az utóbbi számára technológiai licenciát biztosítanak. A Bizottság abban az esetben, ha a kötelezettségvállalások véleménye szerint megőrzik vagy helyreállítják a piaci versenyt, feltételesen jóváhagyja a fúziót, és figyelemmel kíséri, hogy a fúzióban részt vevő vállalkozások eleget tesznek-e vállalásaiknak. Ha ezt elmulasztják, a Bizottság beavatkozhat.


  
előző vissza következő