A magas szintű munkacsoport Európa kulturális örökségének online hozzáférhetővé tételéről

Navigációs útvonal

A magas szintű munkacsoport Európa kulturális örökségének online hozzáférhetővé tételéről

Évszázadokon át könyvtárak, archívumok és múzeumok voltak gazdag és sokszínű kulturális örökségünk hordozói. Megőrizték és hozzáférést biztosítottak a tudás, a szépség és a képzelőerő olyan kincseihez, mint például a szobrok, a zene és az irodalom. Az új információs technológiák hihetetlen lehetőséget teremtettek arra, hogy eme közös örökség mindenki számára hozzáférhetőbb legyen. A kultúra a digitális fejlődés nyomvonalában jár, és a kulturális emlékezet megőrzésére létrehozott intézmények is alkalmazkodnak a nyilvánossággal való kommunikációra létrehozott módszerekhez.

A digitalizálás új élettel tölti meg a múltbeli értékeket, amelyek így nemcsak az egyéni felhasználók rendkívül hasznos eszközeivé, de a digitális gazdaság fontos építőköveivé is válnak.

Mi azon a véleményen vagyunk, hogy elsődlegesen a közszféra felelős azért, hogy kulturális örökségünk mindenki számára hozzáférhetővé váljon, és a jövő nemzedékek számára is fennmaradjon. Az Európa öröksége iránti felelősség és annak ellenőrzése nem maradhat egyetlen vagy néhány piaci szereplő feladata, annak ellenére, hogy határozottan támogatjuk a több magánbefektetés és vállalkozás tisztességes és kiegyensúlyozott partnerségek keretében történő bevonását a digitalizálás területére.

Kulturális örökségünk digitalizálása hatalmas feladat, amely nagyon nagy mértékű befektetéseket igényel. Egy tanulmány szerint összesen mintegy 100 milliárd euróra lesz szükség ahhoz, hogy idővel teljes kulturális örökségünket online is elérhetővé tegyük. Ez a feladat időigényes, a legjobb eredmények eléréséhez a beruházást körültekintően kell megtervezni és koordinálni.

ÖSSZEFOGLALÁS  

Utolsó frissítés: 13/06/2012 |  Az oldal tetejére