Η επίτροπος Βασιλείου ανακηρύσσεται επίτιμη διδάκτορας στη Ρουμανία και παρουσιάζει την πρωτοβουλία «Νεολαία σε κίνηση» στο Κοινοβούλιο της χώρας

Διαδρομή πλοήγησης

Η επίτροπος Βασιλείου ανακηρύσσεται επίτιμη διδάκτορας στη Ρουμανία και παρουσιάζει την πρωτοβουλία «Νεολαία σε κίνηση» στο Κοινοβούλιο της χώρας

Η κα Ανδρούλλα Βασιλείου, Ευρωπαία επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, ανακηρύχθηκε σήμερα επίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ντιμίτριε Καντεμίρ στο Βουκουρέστι (Ρουμανία). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη ρουμανική πρωτεύουσα, η επίτροπος Βασιλείου είχε επίσης συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Εμίλ Μποκ και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής και του πανεπιστημιακού χώρου. Στο επίκεντρο των συζητήσεών της βρέθηκε η πρωτοβουλία «Νεολαία σε κίνηση» που τροχιοδρομήθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή με στόχο να βοηθηθούν οι νέοι στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την πείρα που χρειάζονται για να βρουν την πρώτη τους εργασία.

Η επίτροπος Βασιλείου χαρακτήρισε την απονομή του τιμητικού διδακτορικού τίτλου, ο οποίος δόθηκε σε αναγνώριση της υποστήριξης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης στην Ευρώπη, ως «στιγμή μεγάλης ικανοποίησης, τόσο προσωπικής όσο και επαγγελματικής, για μια διά βίου εκπαιδευόμενη».

Η πρωτοβουλία «Νεολαία σε κίνηση»ήταν το κύριο θέμα της ομιλίας της επιτρόπου στο πλαίσιο της επίσημης τελετής.

«Κατά τη γνώμη μου, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι αυτή εδώ: να εξασφαλίσουμε ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, τόσο στα σχολεία μας όσο και στα πανεπιστήμιά μας, για να στρέψουμε κάθε νέα και κάθε νέο σε μια ασφαλή διαδρομή στη ζωή που ανοίγεται μπροστά τους [έτσι ώστε να] εξελιχθούν σε αξιόλογα άτομα, με τις δεξιότητες και τους εσωτερικούς πόρους που θα διαθέτουν ως εφόδια για να προσφέρουν τη δική τους συνεισφορά στην κοινωνία και να βρουν την καταξίωση στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή τους» ανέφερε η επίτροπος.

Παραδέχτηκε ότι το σημερινό βαρύ οικονομικό κλίμα δεν είναι διόλου πρόσφορο για πολλούς νέους που έχουν μπροστά τους αυτή την αποστολή, ακόμα και για εκείνους που έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση και έρχονται αντιμέτωποι με το επίπονο έργο της εξεύρεσης εργασίας.

Στόχος της «Νεολαίας σε κίνηση» είναι «να συντονίσει τις πολιτικές για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την απασχόληση ώστε να εξασφαλιστεί το πλαίσιο που θα δίνει στις νέες και στους νέους μας τη δυνατότητα να αποκτούν πραγματικά τις δεξιότητες και την πείρα που χρειάζονται για να πετύχουν» όπως είπε η ίδια.

Η επίτροπος τόνισε τον κομβικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα πανεπιστήμια για να βοηθούν τους σπουδαστές να αναπτύσσουν τις δεξιότητες και τις ικανότητες που απαιτούνται στην αγορά εργασίας, στις οποίες περιλαμβάνονται οι συγκεκριμένες θεματικές γνώσεις, οι εξειδικευμένες τεχνικές δεξιότητες και οι διαπροσωπικές δεξιότητες όπως η επικοινωνία με άλλα άτομα, η ομαδική εργασία και η προσαρμογή σε νέα εργασιακά περιβάλλοντα.

  

Η κινητικότητα ενισχύει τις δεξιότητες

«Οι σπουδές και η κατάρτιση στο εξωτερικό, αλλά και οι περίοδοι πρακτικής εξάσκησης σε επιχειρήσεις, είναι τρόποι που συμβάλλουν στη γρήγορη ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων. Τα στοιχεία του προγράμματος Erasmusδείχνουν ότι οι σπουδαστές που συμμετέχουν, αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ενισχύουν τις δεξιότητές τους» ανέφερε.

Παρέθεσε τα λόγια ενός σπουδαστή που συμμετείχε πρόσφατα στο πρόγραμμα Erasmus: «Οι μήνες που πέρασα με την υποτροφία του Erasmusσε άλλη χώρα ήταν μια πραγματικά απελευθερωτική εμπειρία που με βοήθησε όντως να προβληματιστώ για αυτά που θέλω στη ζωή μου... Η μόνη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να μην αφήνετε τέτοιες ευκαιρίες στη ζωή σας. Εκμεταλλευτείτε τες χωρίς κανένα δισταγμό!»

Η Επιτροπή αρχίζει τώρα τον σχεδιασμό για την επόμενη γενιά ευρωπαϊκών προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, μετά το 2014, και η επίτροπος είπε ότι έχει μεγάλη σημασία να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία όλοι οι συναφείς ενδιαφερόμενοι φορείς.

Μετά το πέρας της τελετής, η επίτροπος είχε συνομιλίες για τη «Νεολαία σε κίνηση» με τον πρωθυπουργό Μποκ και τον Daniel Funeriu, υπουργό Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας. Είχε επίσης συνάντηση με το μόνιμο προεδρείο της Γερουσίας και με μέλη των επιτροπών εκπαίδευσης τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 

Δικτυακός τόπος της επιτρόπου Βασιλείου: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/vassiliou/index_el.htm

Υπεύθυνοι επικοινωνίας: Dennis Abbott: +32.2.295.92.58, Ντίνα Αβραάμ: +32 (0)2.295.96.67 

Τελευταία ενημέρωση: 13/06/2012 |  Αρχή σελίδας