Cale de navigare

Bine ați venit pe site-ul meu!

În calitate de comisar pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, am marele privilegiu de a orienta activitatea UE în domenii care afectează în mod direct viața tuturor cetățenilor europeni.

Doresc să elaborez noi politici care să promoveze o Europă a oportunităților și a obiectivelor ambițioase, pentru ca toți cetățenii, indiferent de vârstă, să dispună de competențele necesare pentru a găsi un loc de muncă acceptabil și să ducă o viață decentă. 

 

Tinerii noștri sunt viitorul Europei. Cu toții trebuie să ne aducem contribuția la clădirea acestui viitor. Multe eforturi sunt încă necesare din partea noastră. De exemplu, în UE, unul din cinci adolescenți în vârstă de 15 ani întâmpină mari dificultăți la citit și unul din șase abandonează școala prematur - situație inacceptabilă pentru secolul în care trăim. Voi lucra împreună cu statele membre și cu toate părțile interesate pentru a reduce rata analfabetismului și pentru a ridica standardele în domeniul educației.

 

Europa joacă un rol important în ceea ce privește eliminarea stereotipurilor legate de diferențele dintre bărbați și femei. Voi încuraja fetele să studieze matematica şi științele exacte și tehnice pentru a elimina discriminarea în profesii aproape exclusiv masculine, precum cea de inginer. În egală măsură, voi încuraja băieții să îmbrățișeze, de exemplu, o carieră în învățământ, domeniu în care activitatea este exercitată, în mod preponderent, de femei. Bineînțeles, voi pune accentul și pe învățarea limbilor străine: multilingvismul deschide noi orizonturi și aduce o nouă perspectivă asupra diversității culturale și istorice a Europei, parte integrantă din patrimoniul nostru comun.

 

În cadrul strategiei „Europa 2020”, care va sta la baza acțiunilor UE din următorii zece ani, voi prezenta o inițiativă majoră privind mobilitatea tinerilor. Ar trebui ca toți tinerii să aibă posibilitatea de a-și desfășura o parte din studii sau de a urma cursuri de formare într-o altă țară.

 

Cultura este în centrul identității și al tradițiilor atât de diverse ale Europei. De la vasta moștenire lăsată de greci și romani, până la premiile europene „Border Breakers” pentru muzica pop sau filmele lui Almodovar și Bertolucci, finanțate de UE, cultura este elementul esențial al civilizației noastre. Cultura este, de asemenea, o sursă importantă de bogăție și de locuri de muncă în turism și în sectorul culturii și al creației, care reprezintă 2,6% din PIB-ul UE.

 

Sportul este de o importanță incomensurabilă în ceea ce privește educația, integrarea socială și sănătatea, fiind menționat și în noul tratat al UE (Tratatul de la Lisabona). De asemenea, sportul are un impact economic semnificativ. Voi lucra împreună cu asociațiile sportive de profesioniști și de amatori pentru a promova practicarea sportului în respectul spiritului de fairplay și al comportamentului antidoping, pentru a-i proteja pe tinerii noștri sportivi și pentru a combate rasismul și violența.

 

Va trebui să fac față multor provocări, însă știu că mă pot bizui pe angajamentul colaboratorilor mei. Îmi doresc să întrețin o colaborare strânsă cu Parlamentul European, cu guvernele naționale, cu societatea civilă și, prin intermediul acestor pagini, cu dumneavoastră.

 

Dacă doriți să aflați mai multe despre planurile pe care le am, consultați rubrica „Prioritățile mele”. Acest site va fi actualizat periodic și vă sugerez să îl adăugați la lista dumneavoastră de preferințe.

 

Androulla Vassiliou

 

Ultima actualizare: 13/06/2012 |  Începutul paginii