Διαδρομή πλοήγησης

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ!

 

 

 

Ως επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, έχω το μεγάλο προνόμιο να βρίσκομαι επικεφαλής της δράσης της ΕΕ σε τομείς που επηρεάζουν τη ζωή κάθε Ευρωπαίου πολίτη.

 

Φιλοδοξώ να προωθήσω πολιτικές που θα στοχεύουν στη δημιουργία μιας Ευρώπης των ευκαιριών και των οραμάτων, ώστε οι πολίτες κάθε ηλικίας να μπορούν να αποκτούν τα προσόντα που θα τους εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και συνθήκες διαβίωσης σύμφωνα με τις προσδοκίες τους.

 

Η νεολαία μας είναι το μέλλον της Ευρώπης και θα πρέπει όλοι μαζί να προετοιμάσουμε το μέλλον αυτό. Χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά. Για παράδειγμα, στην εποχή μας είναι ανεπίτρεπτο ο ένας στους πέντε δεκαπεντάχρονους στην ΕΕ να έχει δυσκολίες στην ανάγνωση και ο ένας στους έξι να εγκαταλείπει νωρίς το σχολείο. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και τους εταίρους μας που συμμερίζονται τα οράματά μας, για να βελτιώσω τους δείκτες αναλφαβητισμού και την ποιότητα της εκπαίδευσης.

 

Η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη των στερεοτύπων όσον αφορά την ισότητα των φύλων. Στόχος μου είναι να ενθαρρύνω όσο το δυνατόν περισσότερα κορίτσια να κάνουν σπουδές στους τομείς των μαθηματικών, των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας, ώστε να εξαλειφθεί το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στα επαγγέλματα με ανδρική κυριαρχία, όπως στον κλάδο των μηχανικών. Παράλληλα θα ενθαρρύνω περισσότερα αγόρια να επιλέγουν επαγγέλματα, όπως του εκπαιδευτικού, στα οποία υπερτερούν αριθμητικά οι γυναίκες. Θα δώσω επίσης πολύ μεγάλη έμφαση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Η πολυγλωσσία αποτελεί το διαβατήριο για περισσότερες ευκαιρίες και διευκολύνει την κατανόηση της ιστορίας και των διαφόρων πολιτισμών των λαών της Ευρώπης, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του πλούτου της.

 

Στο πλαίσιο της στρατηγικής 'Ευρώπη 2020', η οποία θα περιλαμβάνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δράση της ΕΕ την επόμενη δεκαετία, θα ανακοινώσω μια σημαντική πρωτοβουλία με σκοπό την αύξηση της κινητικότητας των νέων. Όλοι οι νέοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα μέρος των σπουδών τους ή της κατάρτισής τους στο εξωτερικό.

 

Η κουλτούρα αποτελεί ουσιώδες στοιχείο των διαφόρων λαών και παραδόσεων της Ευρώπης. Περιλαμβάνοντας τα πάντα, από την σπουδαία κληρονομιά που μας άφησαν οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι μέχρι τα ευρωπαϊκά βραβεία ποπ μουσικής "Border Breakers" και τις ταινίες του Αλμοδοβάρ και του Μπερτολούτσι, που χρηματοδότησε η ΕΕ, η κουλτούρα είναι το θεμέλιο του πολιτισμού μας. Είναι επίσης σημαντική πηγή πλούτου και απασχόλησης στον τουριστικό, τον πολιτιστικό και τον καλλιτεχνικό τομέα, που όλοι μαζί αντιπροσωπεύουν το 2,6% του ΑΕΠ της Ευρώπης.

 

Επίσης, η σημασία του αθλητισμού στην εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη και την υγεία είναι τεράστια και αναγνωρίζεται και στη νέα συνθήκη της ΕΕ, τη συνθήκη της Λισαβόνας. Ο αθλητισμός έχει επίσης σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο. Σκοπεύω να συνεργαστώ στενά με επαγγελματικές και ερασιτεχνικές ενώσεις για την προαγωγή της ευγενούς άμιλλας και την καταπολέμηση του ντόπινγκ, την προστασία των νεαρών αθλητών μας και την καταπολέμηση του ρατσισμού και της βίας.

 

Πολλά είναι τα προβλήματα που περιμένουν λύσεις, γνωρίζω όμως ότι μπορώ να βασίζομαι στην αφοσίωση των συνεργατών και των υπηρεσιών μου. Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις εθνικές κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και, μέσω των σελίδων αυτών, με όλους εσάς.

 

Κάνοντας κλικ στο πεδίο "Οι προτεραιότητές μου" θα μάθετε περισσότερα για τα μελλοντικά μου σχέδια. Η ιστοσελίδα μου θα ενημερώνεται τακτικά, γι' αυτό μη διστάσετε να την προσθέσετε στα Αγαπημένα σας.

 

Ανδρούλλα Βασιλείου

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 13/06/2012 |  Αρχή σελίδας