Навигационна пътека

Добре дошли на моя уебсайт

Като комисар по образование, култура, многоезичие и политика за младежта имам огромната привилегия да бъда начело на действията на ЕС в области, които засягат живота на всеки европейски гражданин.

 

Бих желала да разработвам още повече политики, които ще подкрепят една Европа на възможности и амбиции, така че гражданите от всички възрасти да притежават нужните умения, за да си намерят достойна работа и да бъдат доволни от своя живот.

 

Младите хора са бъдещето на Европа и всички ние трябва да се подготвим за това бъдеще.Все още са необходими много усилия.В днешно време например е неприемливо всеки пети 15-годишен в ЕС да не може да чете добре, а всеки шести да напуска училище предсрочно.Ще работя с държавите-членки и всички наши партньори, готови да поемат ангажимент, за подобряване на равнищата на грамотност и образователните стандарти.

 

Европа трябва да играе важна роля и в разрушаването на стереотипите, отнасящи се до половете.Ще насърчавам повече момичета да учат математика, природни науки и технологии, така че да можем да преодолеем различията между половете в доминирани от мъжете професии като инженерството;също така ще насърчавам повече момчета да се занимават с професии като учителската, където жените доминират.Разбира се, ще поставя акцент и върху изучаването на езици:многоезичието открива повече възможности, то помага за разбирането на различните култури и историята, които са неразделна част от европейското богатство.

 

В рамките на стратегията „Европа 2020“, която ще определи насоки за действията на ЕС през следващото десетилетие, ще обявя важна инициатива в подкрепа на младежката мобилност.Всички млади хора трябва да имат шанса да учат в чужбина за известно време.

 

Културата е в сърцето на нашата многообразна европейска идентичност и традиции.Обхващайки всичко – от удивителното наследство, оставено от гърците и римляните, до наградите за поп музика European Border Breakers (Европейски музикален дебют без граници) и подпомогнатите финансово от ЕС филми на Алмодовар и Бертолучи, културата е основата на нашата цивилизация.Тя е и важен източник на богатство и работни места в туризма и културната и творческата индустрия, на които се падат 2,6 % от БВП на Европа.

 

Също така, значението на спорта по отношение на образованието, социалната интеграция и здравето е огромно.  Неговата специфичност е призната в новия Лисабонски договор.Спортът има и важен икономически ефект.Ще работим съвместно с професионални и аматьорски организации, за да насърчаваме честната игра и борбата с допинга, да защитаваме нашите спортисти и да се борим с расизма и насилието.

 

Очакват ни много предизвикателства, но знам, че мога да разчитам на всеотдайността на моите служби.Очаквам да постигнем тясно сътрудничество с Европейския парламент, националните правителства, гражданското общество и – чрез тези страници – директно с вас.

 

За да разберете повече за плановете ми за бъдещето, щракнете върху „Моите приоритети“.Този уебсайт ще бъде актуализиран редовно, затова не се колебайте да го добавите към „Предпочитани“.

 

Андрула Василиу

 

Последна актуализация: 13/06/2012 |  Нагоре