Ο δικτυακός τόπος αρχειοθετήθηκε στις 18/07/2014
18/07/2014

Διαδρομή πλοήγησης

Βιομηχανία και επιχειρηματικότητα

Αποστολές για την ανάπτυξη

Αποστολές για την ανάπτυξη – Βοηθώντας τις ΜΜΕ να επεκταθούν στις διεθνείς αγορές

Στις ημέρες μας, η οικονομική ανάπτυξη συγκεντρώνεται σε αγορές εκτός ΕΕ. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2020, το 70% της παγκόσμιας ανάπτυξης θα σημειώνεται σε αναδυόμενες οικονομίες. Το γεγονός αυτό όχι μόνο δεν είναι αρνητικό για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αλλά αποτελεί ευκαιρία.

Για να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρέπει να καταστούν ανταγωνιστικές στις ξένες αγορές. Οι μεγάλες επιχειρήσεις το έχουν ήδη επιτύχει. Η πραγματική πρόκληση ωστόσο είναι να μπορέσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της ΕΕ να γίνουν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο.

Οι ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός των εθνικών τους συνόρων είναι ελάχιστες. Μόνο το 25% αναπτύσσει δραστηριότητες σε μια ή περισσότερες χώρες της ΕΕ εκτός της δικής τους, και μόνο το 13% εκτός ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να αυξήσει σημαντικά αυτούς τους αριθμούς. Η διεθνοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι μια από τις προτεραιότητες της νέας ευρωπαϊκής βιομηχανικής στρατηγικής English (en) , που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2012.

«Οι αποστολές για την ανάπτυξη συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών επωφελών για όλους. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές τρίτων χωρών ενώ ταυτόχρονα οι τοπικοί παράγοντες και οι αρχές έχουν μεγάλες πιθανότητες να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις»

Για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις μας να δραστηριοποιηθούν διεθνώς, είναι απαραίτητο να διαπραγματευτούμε ολοκληρωμένες εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, ώστε να επιτύχουμε τη μείωση των δασμών αλλά και την εξάλειψη των μη δασμολογικών εμποδίων, το άνοιγμα των δημόσιων συμβάσεων, την αποτελεσματική εφαρμογή των εμπορικών κανόνων, τη διασφάλιση των βέλτιστων προτύπων προστασίας για τις διεθνείς επενδύσεις και την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Η νέα γενιά εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ θα περιλαμβάνει όλα αυτά τα στοιχεία.

Αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει επίσης να στηρίξουμε τις απευθείας επαφές μεταξύ των Ευρωπαίων επιχειρηματιών και των αρχών και επιχειρήσεων τρίτων χωρών ώστε να διαμορφώσουμε σταθερές επιχειρηματικές σχέσεις. Αυτός είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας «Αποστολές για την ανάπτυξη» που θέσπισε πρόσφατα η Επιτροπή. Οι αποστολές αυτές, που δεν πρέπει να συγχέονται με τις παραδοσιακές δράσεις προώθησης του εμπορίου, δημιουργούν διαύλους επικοινωνίας μεταξύ εκπροσώπων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και των αρχών τρίτων χωρών και ενθαρρύνουν τη μελλοντική συνεργασία.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντόνιο Ταγιάνι, έχει αναλάβει προσωπικά αυτές τις αποστολές. Από το 2011, έχει επισκεφτεί 17 διαφορετικές χώρες, στην Αμερική (ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό, Χιλή, Περού, Κολομβία και Ουρουγουάη), την Ασία (Κίνα, Μιανμάρ, Βιετνάμ και Ταϊλάνδη), τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή (Αίγυπτο, Μαρόκο, Τυνησία, Ισραήλ) καθώς και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Σε κάθε αποστολή, συνοδεύεται από μεγάλη αντιπροσωπεία Ευρωπαίων επιχειρηματιών. Πολύ συχνά, η διαδικασία διεθνοποίησης ξεκινά από αυτούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διεθνοποίηση δεν σημαίνει μετεγκατάσταση, καθώς οι επιχειρήσεις της ΕΕ διατηρούν τη βάση τους στην Ευρώπη. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές αναπτύσσονται ακόμη και σε περιόδους κρίσης της ευρωπαϊκής οικονομίας και, κατά συνέπεια, συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με δραστηριότητα εκτός ΕΕ είναι επίσης οι πλέον καινοτόμες και ανταγωνιστικές. Το 25% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό έχουν προωθήσει με επιτυχία στην αγορά τουλάχιστον ένα νέο προϊόν στον τομέα τους. Αντίθετα, από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο εσωτερικό της χώρας τους, μόνο το 8% μπορεί να καυχάται για κάτι παρόμοιο.

Περισσότερες πληροφορίες English (en)

Τελευταία ενημέρωση: 18/07/2014 |  Αρχή σελίδας