Az oldal tartalmát archiváltuk (18/07/2014)
18/07/2014

Navigációs útvonal

Ipar- és vállalkozáspolitika

Földünk megfigyelése

Copernicus

Gyakran biciklizik a városban, de aggódik a rossz levegő, a szmog miatt? Városaink levegőjét ugyan nem tudjuk egy csapásra megtisztítani, ám egy új uniós alkalmazás révén Ön mindig friss információkhoz juthat a levegő minőségéről, így elkerülheti, hogy a légszennyezettség szempontjából legrosszabb napokon nyeregbe üljön. Ez az európai Föld-megfigyelési program, vagyis a Copernicus jóvoltából lehetséges, mely valós idejű hozzáférést biztosít a légszennyezettségi adatokhoz.

Az ObsAIRve szolgáltatás csupán egyike azoknak az alkalmazásoknak, amelyek a Copernicus földi infrastruktúrák segítségével működő műholdjai által szolgáltatott létfontosságú adatokat használják fel.

Ez a továbbfejlesztett Föld-megfigyelő rendszer elő fogja segíteni a veszélyes környezeti változások – így például az üvegházhatású gázok terjedésének, az ózonréteg elvékonyodásának, illetve a földfelszínre beeső ibolyántúli sugárzás mennyiségi változásainak – nyomon követését és megelőzését. Ahhoz, hogy hatékonyan fel tudjuk venni a harcot ezekkel a jelenségekkel, elengedhetetlenül fontos, hogy jobban megismerjük őket.

„A Copernicus program mára kiteljesedett. Rövid időn belül valamennyi szolgáltatása megkezdi működését. A nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló adatoknak köszönhetően a felhasználók egyre inkább igénybe fogják venni a szolgáltatásokat, s ez hozzá fog járulni a növekedéshez, amire óriási szükségünk van manapság.”

A Copernicus a bolygónk és az emberi közösségek biztonsága szempontjából is rendkívül értékesnek fog bizonyulni. Hozzá fog járulni például a természetes és az ember okozta katasztrófák elleni küzdelemhez azáltal, hogy lehetővé teszi a vészhelyzetekre való reagálás minőségének javítását és a válaszadás gyorsaságának növelését.

Segítségével fokozni tudjuk a kritikus infrastruktúrák védelmét a terrortámadásokkal szemben, a parti őrségek pedig kulcsfontosságú és időszerű információkhoz tudnak majd hozzájutni, ami elengedhetetlen a tengerek és tengeri határok megfelelő ellenőrzéséhez.

Az európai polgárok és vállalkozások szintén hasznát fogják látni a Copernicus nyújtotta gazdasági lehetőségeknek. 2015 és 2030 között előreláthatóan mintegy 38 ezer új munkahely jön létre a programnak köszönhetően, összgazdasági szinten pedig hozzávetőleg 30 milliárd euró többletbevétel fog keletkezni.

A Copernicus várhatóan elsősorban az űripart, valamint az adatgyűjtési, -feldolgozási és -terjesztési szolgáltatásokat fogja fellendíteni. Közvetve azonban egy sor más szektorra is kedvező hatást fog gyakorolni a pontos és megbízható adatokat közvetítő Föld-megfigyelési program, így például a vízgazdálkodásra, a közlekedésre, az olaj- és gázkitermelési ágazatra, a nem-életbiztosítási termékek piacára, a mezőgazdaságra és a villamosenergia-szektorra.

Az Európai Bizottság az 1990-es évek vége óta dolgozik ezen a projekten. Ekkor indította el az Európai Űrügynökséggel együtt a globális környezetvédelmi és biztonsági megfigyelés programját.

A globális környezetvédelmi és biztonsági megfigyelési program most új köntösben, Copernicus néven születik újjá. A névváltás nem véletlen, hiszen kifejezi, hogy a projekt új lendületet kapott. Nikolausz Kopernikuszhoz hasonlóan, aki a 16. században rengeteget tett azért, hogy az emberiség jobban megismerje az őt körülvevő világot, a tudós nevét viselő európai uniós program is széles körű ismeretekkel szolgál majd egyre változó bolygónkról, lehetővé téve számunkra, hogy konkrét tettekkel javítani tudjuk polgáraink életminőségét.

További információk English (en)

Utolsó frissítés: 18/07/2014 |  Az oldal tetejére