Az oldal tartalmát archiváltuk (18/07/2014)
18/07/2014

Navigációs útvonal

Ipar- és vállalkozáspolitika

Finanszírozáshoz jutás

Meg kell alapoznunk a kkv-k versenyképességét

A vállalkozásoknak lételemük a hitel. Ha nem jutnak elegendő finanszírozáshoz, kudarcra vannak ítélve, és ez kiváltképp igaz a kis- és középvállalkozásokra (a kkv-kra). Az euróövezetet sújtó pénzügyi válság jól illusztrálja ezt a problémát.

Az Európai Unió sok országában még mindig nem indult be újra a vállalati hitelezés, ami sok ezer cég számára ellehetetleníti a beruházásokat, az innovációt, sőt még a talpon maradásukat is veszélybe sodorja. Sok életképes vállalkozás zárta be kapuit csupán azért, mert nem tudott hitelt felvenni, és sok más céget fenyeget ugyanez a sors.

Ez már csak azért is elfogadhatatlan, mert az EU-ban működő 23 millió kkv az európai gazdaság gerincét képezi, és a munkavállalók nagy hányadát foglalkoztatja. Az Európai Bizottság elkötelezett aziránt, hogy újra megfelelő mederbe terelje a a kkv-k részére nyújtott hitelezést.

Ösztönöznünk kell tehát a bankokat, hogy finanszírozást nyújtsanak a kis- és középvállalkozásoknak. Jó példával jár elől az Európai Beruházási Bank, amely kedvező kamatfeltételekkel kínál kölcsönt infrastrukturális és fejlesztési projektekhez. Ugyanezt a célt szem előtt tartva az EU olyan szabályozást léptetett életbe, amely enyhíti a kkv-knak nyújtott bankkölcsönökre vonatkozó tőkekövetelményeket. Ez azt jelenti, hogy a bankoknak kevesebb tőketartalékot kell képezniük, ha kölcsönt nyújtanak kkv-knak, ami a hitelezés bővítésére ösztönzi a pénzintézeteket.

A Bizottság emellett mérlegeli, milyen más finanszírozási forrásokat bocsáthatna a kkv-k rendelkezésére és keresi a hagyományos, banki csatornákon keresztül történő kölcsönzés alternatíváit is. Feltett szándéka, hogy a meglévő akadályok felszámolásával létrehozza a kockázati tőke valódi európai piacát, hiszen a kis- és kezdő vállalkozásokba történő kockázatitőke-befektetés értékes finanszírozási forrást jelent ezeknek a cégeknek. A Bizottság ösztönzi továbbá a kkv-k tőzsdei jegyzését is, valamint azt, hogy a kisebb vállalkozások (a nagyobb cégekhez hasonlóan) kötvényeket bocsássanak ki.

Az uniós büdzséből szintén egyre nagyobb összegeket fogunk fordítani a kkv-k megsegítésére. Az EU kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizont 2020 hitelgarancia-finanszírozást irányoz elő az innovatív kkv-k és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok megsegítésére. A kkv-k versenyképességének növelését célzó COSME program a rendelkezésére álló költségvetés 60%-át a kkv-k forrásszerzésének támogatására fogja fordítani. A szóban forgó összeg kb. 1,4 millárd euró, amely hitelgaranciákból és a kockázatitőke-finanszírozást ösztönző eszközökből áll össze. Ebből a támogatásból évente mintegy 40 ezer vállalat fog részesülni. Az Európai Beruházási Bank pedig járulékos hitelműveletek révén tovább fogja növelni a befektetett összegek megtérülési arányát.

„A kkv-k továbbra is nehezen jutnak finanszírozáshoz, és részben ennek tulajdonítható, hogy a gazdasági fellendülés egyelőre várat magára. Ezért szándékunkban áll, hogy az általunk nyújtott hitelgaranciát kiterjesszük a kkv-knek kölcsönt nyújtó pénzügyi közvetítőkre is. Már eddig is minden egyes euró, amit garanciaként adtunk, átlagban 30 eurót eredményezett banki kölcsönök formájában. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy újra helyzetbe hozzuk a kis- és középvállalkozásokat, és beindítsuk az európai foglalkoztatás motorját.”

További információk

Utolsó frissítés: 18/07/2014 |  Az oldal tetejére