This site has been archived on (2014/11/18)
18/11/14

Sökväg

Left navigation

Additional tools

EU-center ska komma åt nätbedragare

9 januari 2013

Kreditkortsbedrägerier på nätet är ett område som det nya centret mot IT-brottslighet kommer fokusera på. Foto: Europol

Det europeiska centret mot IT-brott slår upp portarna i veckan. European Cybercrime Centre, eller EC3, ska stärka EU-ländernas försvar mot den organiserade brottsligheten på nätet – onlinebedrägerier, stöld av kreditkortsuppgifter, utpressning genom virusangrepp och liknande. På onsdagen höll EU-kommissionär Cecilia Malmström presskonferens i Bryssel.

"Det är dags att lyfta den här frågan dit den hör hemma – till EU-nivån. Det går inte att försöka hantera de här brotten i varje land separat. Vi måste bli smartare och mer samspelta än brottslingarna. Vi måste ligga steget före", säger Cecilia Malmström i en kommentar. Malmström ansvarar för säkerhetsfrågor i EU-kommissionen och ligger bakom inrättandet av centret mot IT-brott.

Centret är placerat hos polismyndigheten Europol i nederländska Haag, och invigs formellt på fredag, den 11 januari. Tre områden ska ligga i fokus för dess arbete – den organiserade brottslighetens bedrägeriverksamhet, samt spridning av barnövergreppsmaterial på nätet och attacker mot viktig infrastruktur i Europa.

"Den som inte känner sig säker på nätet kan inte utnyttja möjligheterna fullt ut. Därför måste vi komma åt den här brottsligheten och öka kunskaperna om hur man skyddar sig", säger Cecilia Malmström.

Konkret handlar det om att spåra stulna kreditkortsuppgifter över gränserna, förhindra intrång hos internetbanker och att tidigt varna för nya hot och virusattacker. Centret ska också samordna polisinsatser och hjälpa till i utredningar, till exempel genom att undersöka hårddiskar som beslagtagits från barnsexförbrytare.

Drygt trettio experter arbetar vid EC3 från starten, vilket växer till omkring 40 vid årets slut. Budgeten för 2013, som kommer från Europol, omfattar ca 7 miljoner euro.

En Eurobarometer slog förra året fast att nästan nio av tio européer undviker att dela med sig av personlig information på nätet, i rädsla för att råka ut för brott. 12 procent har råkat ut för ett nätbedrägeri. Färska siffror från Europol visar också att den organiserade brottsligheten i Europa drar in omkring en och en halv miljard euro per år på kortbedrägerier.

MER

Se presskonferensen med EU-kommissionär Cecilia Malmström och EC3:s chef Troels Oerting, samt TV-bilder och intervjuer från centret. Läs fler frågor och svar om centrets arbete samt info-grafik , eller kika på EC3-sajten.