This site has been archived on (2014/11/18)
18/11/14

Sökväg

Left navigation

Additional tools

Globalt samarbete mot barnporr på nätet

5 december 2012

USA:s justitieminister Eric Holder och EU-kommissionär Cecilia Malmström på onsdagens presskonferens i Bryssel. Foto: EU-kommissionen

I veckan startar en global allians mot barnövergreppsmaterial på internet. Justitieministrar och representanter från 48 länder möts på onsdagen i Bryssel för att sätta upp mål för att ställa fler förövare inför rätta och skydda offren. Initiativtagare till alliansen EU-kommissionär Cecilia Malmström och USA:s justitieminister Eric Holder.

"Detta är ett fasansfullt brott mot barn. Minst en miljon bilder finns på nätet och varje gång någon tittar kränks barnen igen och igen. Detta är en helt och hållet gränslös brottslighet, därför måste fler länder göra mer tillsammans", säger EU-kommissionär Cecilia Malmström.

Länderna i Global Alliance against Child Abuse Online förbinder sig att stärka sina resurser för att identifiera fler av de offer som förekommer i bilder och filmer. Länderna ska också se till att fler förövare ställs inför rätta, samt bekämpa spridningen av barnporr på nätet och öka medvetenheten kring hur brotten begås.

Bland de konkreta åtgärder som nu sjösätts i alliansen finns att göra det lättare att dra igång gemensamma polisutredningar över gränserna. De deltagande länderna ska också se till att Interpols internationella databas över barnsexbilder växer med minst en tiondel per år. På hemmaplan ska länderna i alliansen inrätta speciella polisenheter mot dessa brott, samt utöka samarbetet med frivilligorganisationer – till exempel de organisationer som driver tipstelefoner dit man kan larma om barnpornografi. Dessutom bör alla länder ha lagar på plats som förbjuder barnsexförbrytare att arbeta med barn och unga.

På onsdagen öppningstalade Cecilia Malmström på den expertkonferens som inledde dagen, och höll därefter gemensam presskonferens med Eric Holder. Under eftermiddagen möttes ländernas ministrar och representanter på plats.

Bland de 48 länder som är med i alliansen från början finns, förutom de 27 EU-medlemmarna, europeiska grannar som Turkiet och Moldavien samt Australien, Japan, Nigeria och Sydkorea. Även Thailand anslöt sig på tisdagen.

Enligt FN-organet UNODC cirkulerar omkring en miljon bilder på barnövergrepp på nätet, och runt 50 000 tillkommer årligen. De senaste åren har tre internationella polistillslag i Europols regi lett till fler än 300 gripanden världen över. Misstänkta barnsexförbrytare och distributörer identifierades i 30 länder – från Sverige till USA, Frankrike och Australien.

MER

Läs ett längre pressmeddelande om initiativet, samt fler frågor och svar. Titta också på Cecilia Malmströms inledningstal och presskonferensen tillsammans med Eric Holder, och läs deras gemensamma debattartikel: Det gränslösa brottet mot barnen. Den deklaration som antogs vid mötets slut finns tillgänglig här.