Sökväg

Left navigation

Additional tools

Malmström vill minska visumkrångel

7 november 2012

Foto: LucasTheExperience/Flickr (CC)

Mindre byråkrati för att få ett visum, lättare ansökningsformulär och kortare handläggningstider. EU-kommissionen vill göra det lättare för turister att komma till Europa. EU är världens största turistdestination, och därmed vilar en stor del av den europeiska ekonomin på de närmare 13 miljoner visum som utfärdas till utländska besökare årligen.

Ansvarig EU-kommissionär för visumfrågor är Cecilia Malmström.

"Vi måste göra det lättare för turister att komma till Europa. Det innebär att det byråkratiska krånglet måste bli mindre, utan att vi tummar på säkerheten. Nyckeln är att se till att de regler som vi redan har faktiskt följs", sa Cecilia Malmström i samband med en presskonferens tillsammans med EU:s näringslivskommissionär Antonio Tajani på onsdagen.

I det s.k. meddelande som presenterades uppmanar EU-kommissionen medlemsländernas konsulat runtom i världen att hålla sig till de regler som finns för hur lång tid en ansökan får ta; max 15 dagar för att boka ett möte på ett konsulat, och max 15 dagars väntetid för själva beslutet om visum. Dessutom måste ansökningsformulär finnas på landets språk. Framöver vill kommissionen också se förenklingar av ansökningsformulären och av reglerna för vilka andra dokument som den sökande behöver visa upp.

Uppskattningar visar att 21 procent av potentiella turister från tillväxtländer, som t ex Indien, Brasilien och Kina, avskräcks från att komma till EU på grund av visumkrav.

Turistsektorn står för omkring 18,8 miljoner jobb i EU. Förra året spenderade utländska besökare över 330 miljarder euro runtom i Europas länder. Antalet visumansökningar växte med närmare en tredjedel mellan 2009 och 2011.

Läs mer:  Pressmaterial samt meddelandet i fulltext , och mer info om bland annat ansökarländer. Onsdagens presskonferens med Cecilia Malmström och Antonio Tajani finns här.

Dessutom: Förslag om visumfrihet för 16 önationer