This site has been archived on (2014/11/18)
18/11/14

Sökväg

Left navigation

Additional tools

Nätbedrägeri: Många drabbas, få skyddar sig

9 juli 2012

Åtta procent av alla svenska nätanvändare har utsatts för nätbedrägeri eller identitetsstöld. Trots det uppger över fyra av tio svenskar att de inte bytt något av sina internetlösenord det senaste året, varken till mejlen, Facebookkontot eller shoppingsajter. Det framkommer i en stor undersökning om IT-brott från EU-kommissionen.

I undersökningen, en så kallad Eurobarometer från EU-kommissionen, har sammanlagt 27 000 europeer tillfrågats i alla EU-länder. Svenskarna utmärker sig som ett uppkopplat folk, men också som det land i Europa där flest (59 procent) säger att de undviker att dela med sig av personlig information på nätet av rädsla för att bli utsatta för t ex identitetsstöld eller andra IT-/cyberbrott. Snittet i Europa är 37 procent.

"De här brotten påverkar hur vi beter oss på nätet, de hämmar vårt nätanvändande. Vi delar med oss av mindre information på sociala nätverk, drar oss för att shoppa och utföra vardagsärenden. Den organiserade brottsligheten tjänar stora pengar på det här, men den största skadan som de orsakar är just rädslan", säger EU-kommissionär Cecilia Malmström som ansvarar för säkerhetsfrågor i EU-kommissionen. Nyligen presenterade hon planerna på ett europeiskt centrum mot cyberbrott hos polismyndigheten Europol, som ska vara igång från årsskiftet 2013.

Undersökningen visar vidare att kunskap ger färdighet. Ju bättre koll man har på riskerna med IT-brott, och ju mer man vet om hur man skyddar sig, desto mer vågar man använda nätet fullt ut i sin vardag. En majoritet av dem som är helt bekväma med att göra bankärenden och handla online känner sig också väl informerade om IT-brottslighet.

I Europa som helhet är situationen aningen värre än i Sverige. Där uppger 13 procent att de blivit offer för ett nätbedrägeri. En majoritet av alla nätanvändare i EU (53 procent) uppger också att de inte bytt något av sina lösenord under det senaste året, trots att det är ett av de enklaste sätten att skydda sig på.

European Cyber Crime Centre, eller EC3, ska samla experter och utredare från olika EU-länder. Centret ska bland annat fokusera på den organiserade brottslighetens kontokortsbedrägerier samt spridning av barnpornografi. De ska också arbeta med att skydda sociala nätverk mot intrång, och med att spåra stulna kreditkort över gränserna. Inför starten nästa år är centret under uppbyggnad. Bland annat byggs ett stort labb för IT-brottsanalys just nu upp i Europols lokaler i Haag.

Läs mer: Hela undersökningen och de svenska resultaten samt mer information om centret mot cyberbrottslighet.