This site has been archived on (2014/12/08)
08/12/14

Kruimelpad

Extra tools

De rol van de eurocommissarissen - Europese Commissie

Collectieve besluitvorming

De Commissie werkt op basis van het collegialiteitsbeginsel. Dat betekent dat alle beslissingen gezamenlijk worden genomen door het college van commissarissen, dat collectief verantwoording moet afleggen tegenover het Europees Parlement.

De commissarissen hebben geen eigen beslissingsbevoegdheid, behalve wanneer ze door de Commissie gemachtigd worden om in haar naam op hun domein maatregelen te nemen. Ook in dat geval blijft de Commissie politiek en juridisch verantwoordelijk.  

De voorzitter speelt een belangrijke rol: hij bepaalt de beleidskoers, vertrouwt elke commissaris een portefeuille toe (bijv. interne markt, regionaal beleid, vervoer, milieu, landbouw, handel enz.) en kan deze op elk moment wijzigen. Het college bepaalt de strategische doelstellingen en het jaarlijkse werkprogramma.

De commissarissen dienen hun voorstellen in bij het college, dat over het algemeen bij consensus een beslissing neemt. Het college kan ook op verzoek van een commissaris overgaan tot een stemming. In dat geval wordt beslist bij gewone meerderheid van stemmen.

De collectieve besluitvorming verzekert:

  • de kwaliteit van de besluiten, aangezien alle commissarissen voor elk voorstel worden geraadpleegd
  • de onafhankelijkheid van de instellingen, aangezien de besluiten zonder druk van partijen worden aangenomen
  • de gedeelde politieke verantwoordelijkheid door alle commissarissen, ook als een beslissing door een meerderheid wordt genomen.    

> Bekijk waar de commissarissen deze week aan werken

 

Choose high-contrast version Set page to normal font size Increase font size by 200 percent send this page to a friend print this page

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?