This site has been archived on (2014/12/08)
08/12/14

Navigointipolku

Lisätyökalut

Euroopan komission jäsenten rooli – Euroopan komissio

Kolleginen vastuu päätöksenteossa

Komissio noudattaa työssään kollegisen vastuun periaatetta. Komission jäsenten kollegio tekee päätöksensä yhdessä ja on niistä yhteisesti vastuussa Euroopan parlamentille.

Yksittäisillä komission jäsenillä ei ole itsenäistä päätösvaltaa muutoin kuin silloin, kun komissio on valtuuttanut heidät toteuttamaan toimenpiteitä omalla vastuualueellaan komission nimissä. Tällöin he toimivat komission oikeudellisella ja poliittisella vastuulla.  

Komission puheenjohtaja on keskeisessä asemassa: hän määrittää poliittiset suuntaviivat, jakaa komission jäsenten vastuualueet (sisämarkkinat, aluepolitiikka, liikenne, ympäristö, maatalous, kilpailu jne.) ja voi milloin vain myös muuttaa tehtävänjakoa. Kollegio vahvistaa komission strategiset tavoitteet ja vuotuisen työohjelman.

Komission jäsenet tekevät vastuualuettaan koskevia ehdotuksia kollegiolle, joka päättää niistä yleensä yksimielisesti. Kollegio voi myös yhden jäsenen pyynnöstä äänestää päätöksestä. Tällöin päätös tehdään yksinkertaisella enemmistöllä.

Komission kollegisella vastuulla varmistetaan

  • päätösten laatu, kun jokaista komission jäsentä on kuultava jokaisesta ehdotuksesta
  • toimielimen riippumattomuus, kun päätökset tehdään puolueettomasti
  • poliittisen vastuun jakautuminen kaikkien komissaarien kesken myös silloin, kun päätökset tehdään enemmistöpäätöksinä.    

> Katso komission jäsenten tämän viikon esityslista

 

Choose high-contrast version Set page to normal font size Increase font size by 200 percent send this page to a friend print this page

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.