Sti

1

Meddelelse

Connie Hedegaard om den seneste udvikling på det europæiske CO2-marked

24/02/2013

Connie Hedegaard

"I dag faldt CO2-prisen på et tidspunkt til under 3 euro. Så det var altså reelt nok, da Kommissionen advarede om, at priserne i EU's emissionshandelssystem (EU ETS) kunne falde drastisk. Dette er ikke det rette tidspunkt at skubbe Kommissionens udskydelsesforslag i baggrunden.

Tværtimod bør dette være den sidste advarsel til både EU-landene og Europa-Parlamentet. Kun få vil være uenige i, at EU ETS – et markedsbaseret system med emissionslofter og emissionshandel – er det mest omkostningseffektive redskab i EU's klimapolitik. De, der er i tvivl, kan blot se på alle de store økonomier, der nu følger EU's eksempel ved at indføre lignende systemer: Australien, Korea, Californien, Kina...

Som EU-landene har anmodet os om at gøre, har vi fremlagt et forslag om udskydelse (løsning på den korte bane) og muligheder for mere strukturelle initiativer. Alle ved, at de politiske drøftelser om strukturelle alternativer kommer til at tage tid. De seneste begivenheder viser, at der skal gøres noget hurtigt.

Jeg kan derfor kun appellere til EU-landene og Europa-Parlamentet om at handle ansvarligt og støtte udskydelsen.

Alternativet til et velfungerende CO2-marked kan næppe være, at EU's medlemslande gør det nærmest gratis at forurene.

Alternativet er en renationalisering af vores klimaværktøjer, hvilket vil sige at skabe et fremtidigt kludetæppe af 27 forskellige systemer og afgifter i stedet for et samlet marked med lige konkurrencevilkår internt i EU. Til de virksomheder, der både giver udtryk for, at de ønsker et stærkt EU ETS, samtidig med at de driver lobbyvirksomhed over for den politik, som kan sikre lige nøjagtig det, vil jeg sige: Tænk jer om en ekstra gang."

Læs mere:

Seneste opdatering: 21/03/2014 | Til toppen