Navigation path

Meddelelse

Meddelelse

Connie Hedegaard: "I Bonn har nogle af verdens største udledere spildt for meget krudt på at forsøge at gå baglæns i stedet for at sørge for fremskridt"

25/05/2012

Logo of the UNFCCC

Parterne i FN's klimakonvention (UNFCCC) har haft deres halvårlige klimasnak i Bonn i de sidste to uger. Connie Hedegaard rundede mødet af med følgende ord:

''EU er stort set den eneste aktør, der påtager sig endnu en forpligtelsesperiode under Kyotoprotokollen – og dermed holder den i live. Det gør vi, fordi vi mener, at klimaforandringerne skal takles inden for en juridisk bindende international ramme, også selv om de andre store økonomier kun vil påtage sig frivillige forpligtelser, som sagerne står nu.
Men – og det er et stort men – vi er nødt til at få andre store økonomier og udledere til at spille med. Verden har ikke råd til, at en håndfuld lande gerne vil bakke ud af det, vi blev enige om i Durban for kun fem måneder siden. Durban var – og er – en fint afbalanceret pakke med en række opgaver, der alle skal udføres i samme tempo. Det er ikke et tagselvbord.
Det er meget bekymrende, at forsøgene på at smutte udenom har været så åbenlyse og har lagt beslag på så meget af vores tid her i Bonn i de sidste to uger. Vi har desværre kun snakket indpakning, ikke indhold.
I denne uge fortalte Det Internationale Energiagentur (IEA), at de globale emissioner har nået deres højeste punkt nogensinde. Samtidig har nogle af verdens største udledere spildt for meget krudt på at forsøge at gå baglæns i stedet for at sørge for fremskridt her i Bonn. Det er ikke kun uansvarligt. Det er ganske enkelt ikke holdbart for en UNFCCC-proces, der gerne vil forblive relevant - den eneste proces i verden, som alle giver udtryk for støtte til.
Det er godt, at en større gruppe af både industri og udviklingslande, der deler ønsket om at sikre ambitiøse resultater, til sidst klarede at bryde dødvandet i Bonn. Men det er ærlig talt for lidt, og tiden er ved at rinde ud. Når vi nu ved, hvor meget problemet haster, er det frustrerende at se klimaforhandlingerne bevæge sig frem i et tempo, som tydeligvis ikke kan sikre de nødvendige resultater i Doha. Det er helt klart ikke i nogens interesse'.
Senest ajourført: 12/06/2012 | Sidens top