Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Водещи новини

Наводнения след цунамито в Япония © Belga

Задействан е Механизмът на ЕС за гражданска защита, за да помогне на Япония да се справи с разрушенията от земетресението/цунамито

11.03.2011 г. - По молба на Япония Европейската комисия е задействала Mеханизма на ЕС за гражданска защита, за да съдейства в справянето с последиците след разрушителното земетресение и цунами, които удариха страната по-рано днес. Япония е поискала спасителни екипи, както и обучени кучета, които да помогнат при действащите спасителни операции. (...)

Участници в Срещата на министрите от Споразумението от Бон © ЕС

Стъпка напред в борбата срещу морското замърсяване

26.11.2010 г. - Комисар Георгиева посети Дъблин в сряда, 24 ноември, за да съпредседателства първата Среща на министрите от Споразумението от Бон. На срещата бе приета амбициозна стратегия за подобряване на защитата на морската среда и околната среда по бреговата ивица на Северно море от замърсяване. (...)

Комисар Георгиева в Айка © ЕС

Изправени пред последствията от бедствие – Комисар Георгиева посещава Унгария

18.10.2010 г. - Кристалина Георгиева разгледа и обсъди неотложните мерки, предприети след значителния разлив на индустриална кал в Западна Унгария. Днес комисарят посети Айка, района на инцидента, и засегнатите села в околността (...)

Комисар Георгиева на борда на „Ria do Vigo“ © ЕС

Работа за предотвратяване на морското замърсяване - Комисар Георгиева посещава Европейската агенция за морска безопасност

14.10.2010 г. - По-тясно сътрудничество и по-добра подготвеност за преодоляване на морското замърсяване - това бяха темите, дискутирани по време на днешното посещение на комисар Кристалина Георгиева в Европейската агенция за морска безопасност (ЕАМБ) (...)

Спасители на улица, покрита с червена кал, в Девечер (Унгария) © AFP PHOTO/SAMUEL KUBANI

Инцидентът в Унгария: петчленен европейски екип от експерти ще започне работа на мястото на произшествието

11.10.2010 г. - Петчленен европейски екип от експерти по гражданска защита от Франция, Белгия, Швеция, Австрия и Германия пристигна в Унгария тази сутрин (11/10), за да подкрепи усилията на унгарските власти в борбата им със замърсяването, причинено от пропукалата се стена на хвостохранилище в град Айка. Експертите ще започнат незабавно работа на мястото на произшествието (...)

Спасител търси оцелели в замърсеното селище Колонтар © PHOTOPQR/LE PARISIEN/Philippe de Poulpiquet

Унгария задейства Механизма на ЕС за гражданска защита и поиска техническа експертиза, за да се бори със замърсяването с кал

08.10.2010 г. - В 19:36 ч. на 7 октомври Унгария задейства Механизма на ЕС за гражданска защита, за да получи спешна международна помощ за справяне със замърсяването, причинено от пропукалата се стена на хвостохранилище в град Айка. Унгарските власти прецениха, че незабавно са необходими между 3-ма и 5-ма експерти с голям практически опит в справянето с токсичен шлам (...)

Изглед на заседателната зала © ЕС

Комисар Георгиева участва в среща с представители на нефтогазови компании и национални надзорни органи

15.07.2010 г. - Комисар Георгиева, комисарят по енергетиката, Гюнтер Йотингер, комисарят по околната среда, Янез Поточник, и комисарят по морско дело и рибарство, Мария Даманаки, проведоха съвместна среща с представители на нефтогазови компании и национални надзорни органи. Това е втората среща от такъв характер и нейната цел е промишленият сектор и националните регулаторни органи да гарантират, че е направено всичко, за да се предотвратят бедствията (...)

Специално оборудване за почистване на петролни разливи © Koseq

ЕС предлага специално оборудване за почистване на петролни разливи в помощ на САЩ за борба с екологичната катастрофа в Мексиканския залив

28.05.2010 г. - В късния следобед на 27 май в Центъра за мониторинг и информация (ЦМИ) постъпи молба за помощ от Бреговата охрана на САЩ за осигуряване на специфичен вид оборудване за почистване на петролни разливи. В рамките на няколко часа Центърът за мониторинг и информация (ЦМИ) успя да изготви консолидирано европейско предложение (...)

Комисар Георгиева, комисар Йотингер и член на кабинета на г-н Йотингер © ЕС

Комисар Георгиева обсъди с комисаря по енергетиката, Йотингер, и водещите компании в нефтодобивната и газодобивната промишленост как по-добре да се предотвратят и да се реагира на кризите, причинени от замърсяване с н

11.05.2010 г. - Срещата с представители на големите нефтогазови компании от най-високо равнище постави акцент върху получаване на гаранции от тях, че те ще управляват по такъв начин всички рискове, че да се избегнат бедствия, подобно на това в Мексиканския залив. (...)