Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Водещи новини

Afghanistan: more EU aid for refugees and flood victims

Afghanistan: more EU aid for refugees and flood victims

13.08.2014 г. - The European Commission has released additional funding of €3 million to Afghanistan to help the victims of recent floods and the new refugees from the conflict in neighbouring Pakistan. (...)

Разговор между Ертарин Кузен (вляво) и Кристалина Георгиева

Партньорството на ЕС със Световната продоволствена програма дава резултати

03.06.2014 г. - Комисар Кристалина Георгиева ще произнесе основната реч пред Изпълнителния съвет на Световната продоволствена програма (СПП) в Рим (...)

Комисар Георгиева заминава за Вашингтон за участие в пролетните срещи на Световната банка

Комисар Георгиева заминава за Вашингтон за участие в пролетните срещи на Световната банка

10.04.2014 г. - Комисар Георгиева участва в ежегодните пролетни срещи на Световната банка и Международния валутен фонд. (...)

Борба с глада в Нигер: напредък и поуки

Борба с глада в Нигер: напредък и поуки

03.04.2014 г. - Комисар Кристалина Георгиева участва в дискусия на високо равнище относно борбата срещу глада и недохранването в Нигер. (...)

Хранителна помощ: необходимо е качество, не само количество

Хранителна помощ: необходимо е качество, не само количество

16.10.2013 г. - Днес е Световният ден на прехраната — добър повод да проверим докъде сме стигнали в подобряването на хуманитарната хранителна помощ, земеделието и хранителната сигурност (...)

Ново финансиране за Сахел: комисар Георгиева посещава Чад

Ново финансиране за Сахел: комисар Георгиева посещава Чад

17.06.2013 г. - Днес комисар Георгиева е в източен Чад, където посещава местата на финансирани от Европейската комисия проекти и обявява отпускането на допълнителна хуманитарна помощ от 69 млн. евро

Европейски и африкански ръководители обсъждат подобряване на продоволствената сигурност и повишаване на устойчивостта на бедствия

Европейски и африкански ръководители обсъждат подобряване на продоволствената сигурност и повишаване на устойчивостта на бедствия

25.04.2013 г. - Комисар Георгиева заминава за Адис Абеба, където ще се проведе шестото съвместно заседание на членове на Европейската комисия и Комисията на Африканския съюз (...)

Комисар Георгиева ще закрие двудневна среща на високо равнище на движението Scaling Up Nutrition (SUN) в Брюксел днес.

Комисар Георгиева на среща на движението Scaling Up Nutrition (SUN) в Брюксел

15.03.2013 г. - Комисар Георгиева ще закрие двудневна среща на високо равнище на движението Scaling Up Nutrition (SUN) в Брюксел днес (...)

Децата се претеглят и се измерва обиколката на средната част на ръката. Това е втори метод, който се използва наред със съотношението тегло-височина, за да се определи дали едно дете е недохранено.

Нова политика на ЕС за подобряване на храненето и спасяване на живота на милиони хора

13.03.2013 г. - Европейският съюз увеличава усилията си за борба с глада, продоволствената несигурност и недохранването.(...)

Положението в Сахел година по-късно © ЕС

Положението в Сахел година по-късно

20.02.2013 г. - Комисар Кристалина Георгиева участва в организирана от Световната продоволствена програма (СПП) на ООН среща на високо равнище в Рим във връзка с кризата в африканските страни от Сахел.

Момиченце бежанец от Мали готви за семейството си. © ЕС 2012 – EC/ECHO/Anouk Delafortrie

ЕС увеличава хуманитарната помощ за Мали, докато комисар Георгиева информира френското Национално събрание за развитието на кризата

19.02.2013 г. - Европейската комисия увеличава предоставяните от нея средства за хуманитарна помощ за Мали с 22 млн. евро, за да осигури на повече жертви на конфликта продоволствена помощ и достъп до основни услуги(...)/

Комисар Георгиева призовава за промяна в модела на предоставяне на хуманитарна помощ чрез засилване на устойчивостта

26.09.2012 г. - Устойчивостта е изключително важна за засилване на капацитета на отделните лица и общностите за развитие, особено в тези (...)

Комисар Георгиева произнася реч по време на Европейския форум „Алпбах“

27.08.2012 г. - Комисар Георгиева е в живописното тиролско селище Алпбах, за да участва в най-изтъкнатия австрийски международен (...)

Спешна помощ за подпомагане на пострадалите от наводненията във Филипините

14.08.2012 г. - Спешна операция се подготвя да бъде извършена във Филипините, където наводнения засегнаха над 3,5 милиона души (...)

Нова Конвенция за продоволствено подпомагане срещу световния глад

02.08.2012 г. - Комисар Георгиева подписа новата Конвенция за продоволствено подпомагане срещу световния глад – международно споразумение за определяне на глобални правила за продоволствената помощ от основните донори – от името на (...)

Еврокомисарят по хуманитарна помощ коментира влошаващата се криза в Сирия

31.07.2012 г. - Комисар Кристалина Георгиева направи следното изявление: „Сирия (...)

Устойчивостта на бедствия в Африканския рог ще бъде засилена с нова финансова инжекция от Европейската комисия

31.07.2012 г. - Европейската комисия спазва обещанието си да помогне на Африканския рог да се възстанови от разрушителната суша, да превъзмогне (...)

ЕС засилва хуманитарната си помощ за Судан и Южен Судан

27.07.2012 г. - Европейската комисия увеличава подкрепата си за жертвите на влошаващата се хуманитарна криза в Судан и (...)

ЕС удвоява финансирането за борба срещу глада в Йемен

26.07.2012 г. - Европейската комисия увеличава хуманитарната си помощ за Йемен с 20 млн. евро, за да (...)

Европа отговаря на изострените хуманитарни нужди в Сирия

23.07.2012 г. - Европейската комисия удвоява помощта си за предоставяне на спешни медицински грижи, подслон, храна и (...)

Комисията увеличава помощта си и стартира партньорство за устойчивост в региона на Сахел

18.06.2012 г. - Европейската комисия увеличава хуманитарната си помощ за региона на Сахел с 40 милиона евро, с което размерът на помощта за преодоляване на продоволствената криза достига 337 милиона евро. (...)

Изявление на комисар Георгиева относно ситуацията в Сирия

05.06.2012 г. - По повод резултатите от третото издание на Хуманитарния форум за Сирия в Женева, комисар Кристалина Георгиева заяви: „Хуманитарната ситуация в Сирия се е превърнала от лоша в отчайваща и хиляди невинни цивилни, включително деца, плащат печална цена. (...)

Освобождаването на отвлечените хуманитарни работници в Афганистан: комисар Георгиева изразява радост и облекчение

04.06.2012 г. - Четирима хуманитарни работници, служители на „Medair“, бяха освободени две седмици след отвличането им в северната афганистанска провинция Бадакшан. Комисар Кристалина Георгиева приветства (...)

„Децата на Сахел“ – Комисар Георгиева открива фотоизложба в София

01.06.2012 г. - Днес е Международният ден на детето и на този ден родители и общности от цял свят почитат най-голямото си богатство – децата. Желанието за щастливо и здраво детство за нашите деца е универсално, (...)

Йемен: Европейската комисия предоставя допълнителни милиони за борба срещу нарастващата продоволствена криза

21.05.2012 г. - Европейската комисия увеличава хуманитарната си помощ за Йемен с 5 млн. евро в отговор на бързо разрастващата се криза с хранителните продукти. В някои части на Йемен процентът от населението, страдащо от недохранване, е сред най-високите в света. (...)

Кристалина Георгиева говори по време на симпозиума на Чикагския съвет по международни отношения, посветен на селското стопанство и продоволствената сигурност в световен мащаб © TheChicagoCouncil

Стартиране на „Новия алианс“ за изваждане на 50 милиона африканци от бедността през следващото десетилетие

18.05.2012 г. - Продоволствената сигурност е ключова тема от срещата на върха на Г-8, която ще се проведе в Кемп Дейвид този уикенд Комисар Георгиева е във Вашингтон, за да даде подкрепата на ЕС за „Новия алианс за подобряване на продоволствената сигурност и изхранването“. (...)

Европейската комисия и УНИЦЕФ помагат на още деца в Сахел, засегнати от глада

02.05.2012 г. - Европейската комисия направи две отделни дарения на стойност 16,5 милиона евро на УНИЦЕФ, за да осигури лечение на децата, които страдат от тежко недохранване вследствие на (...)

Научете как Европейската комисия помага на засегнатия от глад Сахел

16.04.2012 г. - Повтарящо се и тежко, извънредната ситуация с храните в африканския регион Сахел изисква както незабавна реакция за оказване на помощ на засегнатите хора, така и дългосрочна стратегия, която да намали хроничния риск от продоволствената несигурност и която да засили устойчивостта. (...)

Комисар Георгиева потвърждава ангажимента на Европа за по-устойчив Африкански рог

03.04.2012 г. - Комисар Георгиева е в Найроби, Кения, където тя се присъедини към други високопоставени партньори в областта на развитието за среща на тема: „Устойчивост и растеж в Африканския рог – разширено партньорство за промяна“. Срещата има за цел да се подобри координацията между хуманитарните партньори и партньорите в областта на развитието (...)

„Летяща“ надежда: ECHO Flight ще предостави допълнителни хуманитарни въздушни доставки за гражданите в отдалечените райони на Конго

08.03.2012 г. - Европейската комисия ще подсили уникалната си услуга за осигуряване на хуманитарна помощ по въздух в Демократична република Конго (ДРК) с допълнително финансиране (още около 4 милиона евро) (...)

Христо Стоичков по време на успешната кампания „Професионалният футбол срещу глада“ през 2011 г. © ЕС

Европейският футбол се присъединява към Комисията в борбата срещу глада

28.02.2012 г. - Малко приоритети са толкова важни, колкото борбата срещу глада. В свят, в който живеят седем милиарда души, той засяга около един милиард души, като спира развитието на деца и държави. Европейската комисия е един от най-големите донори на хранителна помощ в света (...)

Комисар Георгиева разговаря с бежанци от Сомалия в бежанския лагер „Дадааб“, Кения © ЕС

Комисар Георгиева участва в диалог на високо равнище за бъдещето на Сомалия

23.02.2012 г. - Комисар Георгиева е в Лондон днес, за да участва в разговори на високо равнище относно помощта за възстановяване на Сомалия. Тя участва в прояви в рамките на Конференцията за Сомалия в Лондон, организирана от британското правителство. Комисарят и други представители на международната (...)

Валери Амос и Кристалина Георгиева © ЕС

Георгиева и Амос призовават за достъп до жертвите на насилието в Сирия

21.02.2012 г. - Комисар Кристалина Георгиева прие току-що заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос, с която обсъди задълбочаващата се извънредна ситуация в Сирия. „Ситуацията ескалира и съществува реална опасност да възникне криза с бежанците (...)

Комисар Георгиева посещава съвместен проект на ЕС и СПП в Чад © ЕС

Европейската комисия и Световната продоволствена програма обединяват сили срещу предстоящата криза в Сахел

15.02.2012 г. - Европейската комисия и Световната продоволствена програма (СПП) на ООН ще увеличат съвместните си усилия за борба със заплахата от глад за жените и децата с подписването на споразумение за осигуряване на 30 милиона евро за хуманитарна помощ за Сахел. (...)

Среща по повод кризата с храните и недохранването в Сахел © ЕС

Мобилизирана е хуманитарна помощ в отговор на предстоящата криза с храните в Сахел

08.02.2012 г. - Европейската комисия ще увеличи хуманитарното подпомагане за африканския регион Сахел в Западна Африка (...)

Сътрудничество при управление на бедствията: Европа и Съединените щати предприемат важна крачка напред

17.11.2011 г. - Комисар Кристалина Георгиева се срещна днес с В. Крейг Фугейт, директор на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ (FEMA) към Департамента по вътрешна сигурност на САЩ. Те обсъдиха приоритетите за сътрудничество между Европа и Съединените щати при управлението на бедствия и реакцията при извънредни ситуации. (...)

Министрите по развитието обсъждат ситуацията в Африканския рог

15.11.2011 г. - По време на срещата на Съвета по външните работи на 14 ноември комисар Георгиева информира накратко министрите по развитието на държавите-членки на ЕС относно последните развития в Африканския рог. Над 13 млн. души изпитват недостиг на храна, а Европа вече дари над 700 милиона евро. (...)

Комисар Георгиева заявява готовността на ЕС да се пребори с порочния кръг на сушата и глада в Африканския рог

25.08.2011 г. - Да действаме бързо, да раздаваме щедро и да работим заедно са трите най-важни условия за справянето с глада, бежанските проблеми и сушата в Африканския рог. Но африканските страни също трябва да предприемат дългосрочни мерки с помощта на международната общност, (...)

Мъже в Кения до трупове на овце © ЕС

Европейската комисия предоставя помощ за справяне с последиците от сушата за животновъдите в Африканския рог

05.08.2011 г. - В отговор на сушата в Африканския рог, Европейската комисия подпомага инициативите, насочени към предпазване на поминъка на животновъдите и осигуряване на помощ, която да омекоти последиците за уязвимото население в региона. (...)

Повече от половината население понастоящем се нуждае от спешна помощ © ЕК

ООН обяви глад в части на Южна Сомалия

20.07.2011 г. - Състояние на глад се обявява, когато (наред с други показатели) нивото на остро недохранване при децата надвиши 30 процента или когато хиляди души умират заради недостиг на храна. Много вероятно е десетки хиляди сомалийци да са загинали през последните месеци, по-голямата част от които са деца. (...)

Децата са първите жертви на острото недохранване в Северна Корея © ЕС

Европейската комисия ще предостави спешна продоволствена помощ на Северна Корея

04.07.2011 г. - Европейската комисия ще предостави спешна продоволствена помощ на над половин милион души, застрашени от смърт, в следствие на остро недохранване в Северна Корея, предвид нарастващите опасения от влошаване на хранителната криза. Условията за предоставяне на продоволствената помощ са безпрецедентни, (...)

Комисар Георгиева приветства Амаду и Мариам © ЕС

Музикалните звезди Амаду и Мариам надигат глас срещу глада

27.06.2011 г. - Комисар Кристалина Георгиева обедини сили със звездите на световната музикална сцена Амаду и Мариам, чийто най-нов хит „Labendela“ отправя призив към всички нас да не забравяме за положението, в което се намират милиони гладни хора по света. Музикантите от Мали са посланици срещу глада на (...)

Комисар Георгиева изнася реч по време на събитието за повишаване на информираността в Ню Йорк © ЕС

Комисар Георгиева призовава към глобален подход за намаляване на недохранването

21.09.2010 г. - На 21 септември европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, Кристалина Георгиева, участва в събитие за повишаване на информираността относно детското недохранване в Ню Йорк, проведено под егидата на Държавния секретар на САЩ, Хилари Клинтън, и Министъра на външните работи на Ирландия, Майкъл Мартинс. По време на събитието под надслов „1000 дни: променен живот, променено бъдеще – партньорство за намаляване на детското недохранване“ (...)

Деца в Либерия © ЕС

Либерия: Комисията предоставя допълнителен пакет от 10 млн. евро под формата на хуманитарна помощ

06.08.2010 г. - Европейската комисия предоставя допълнителни 10 млн. евро под формата на хуманитарна помощ за Либерия. Тази помощ ще подпомогне пряко или непряко около 500 000 души уязвимо население в Либерия, като подобри достъпа до здравни грижи, продоволствие, водоснабдяване и хигиена и осигури преходно финансиране при преминаването от хуманитарна помощ към помощ за развитие (...)

Семейство в Сомалия © ЕС

Европейската комисия отпуска 35 млн. евро за жертвите на конфликти и природни бедствия в Сомалия

27.07.2010 г. - Европейската комисия взе решения за отпускане на средства в размер на 35 млн. евро, за да подкрепи хуманитарните дейности в Сомалия. Според изчисленията около 3 200 000 души, или приблизително 42 % от населението на Сомалия, ще се нуждаят от спешна хуманитарна помощ и/или подкрепа за препитанието през първата половина на 2010 г. Същевременно според проучвания на място ситуацията едва ли ще се подобри през втората половина на тази година. (...)

Комисар Георгиева в Дарфур © ЕС

Комисар Георгиева изрази съжаление за решението на суданското правителство да изгони от Дарфур двама служители, работещи за Международната организация по миграция

16.07.2010 г. - Кристалина Георгиева, европейски комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, изрази своето дълбоко съжаление относно решението да бъдат изгонени от Дарфур двама служители, работещи за Международната организация по миграция. Тази организация, която се финансира от ECHO - хуманитарният отдел на Комисията - предоставя жизненоважна помощ в Дарфур, където милиони хора разчитат на външна помощ, за да оцелеят. (...)

Комисар Георгиева акцентира върху хуманитарния ангажимент на ЕС към Судан по време на първото си посещение в страната © ЕС

Комисар Кристалина Георгиева потвърждава силната ангажираност на Европейския съюз в борбата с хуманитарните предизвикателства в Судан

12.06.2010 г. - Европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, Криталина Георгиева, приключи в събота, 12 юни, четиридневната си мисия в Судан. По време на срещи на високо равнище комисар Георгиева призова властите да подобрят достъпа до райони, нуждаещи се от хуманитарна помощ, и да се справят в нарастващата несигурност в Дарфур и други части на Судан. Тя потвърди ангажираността на Европейския съюз за справяне с най-належащите нужди на суданското население. (...)

Комисар Георгиева подписва споразумението за финансиране с Жозет Ширан, изпълнителният директор на Световната продоволствена програма (СПП) © WFP/Rein Skullerud

Комисар Георгиева се срещна с италианските власти и изнесе реч пред изпълнителния съвет на Световната продоволствена програма

07.06.2010 г. - Европейският комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева обяви днес в Рим, че Европейската комисия предоставя 46 милиона евро на Световната продоволствена програма (СПП) за справяне със спешните хуманитарни нужди в Судан. Тя подписа споразумение с (...)

Комисар Георгиева на пресконференцията в Брюксел © ЕС

Комисар Георгиева съобщи за предоставянето на 24 милиона евро за хуманитарна помощ за региона на Сахел

02.06.2010 г. - Комисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, Кристалина Георгиева, обяви днес на пресконференция решението на Комисията да предостави допълнителни 24 милиона евро, които да бъдат използвани за подпомагане на над седем милиона души в уязвима ситуация, засегнати от хранителната криза в Нигер, Чад, Буркина Фасо и Северна Нигерия. Новите средства ще позволят финансирането на повече операции в секторите на храненето и здравеопазването. Това включва общи допълнителни програми за изхранване, установяване и лечение на острата степен на недохранване при децата, свободен достъп до здравни услуги за спешни случаи и предоставяне на мобилни здравни услуги за пастирското население (...)