Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Водещи новини

Комисар Георгиева подчертава хуманитарните предизвикателства в Сомалия

Комисар Георгиева подчертава хуманитарните предизвикателства в Сомалия

16.09.2013 г. - Комисар Кристалина Георгиева участва в конференцията „Нов курс за Сомалия“ в Брюксел днес. (...)

30 милиона евро подобряват устойчивостта чрез спешна помощ в района на Африканския рог

11.10.2012 г. - Европейската комисия увеличава с 30 милиона евро своята подкрепа за (...)

Комисар Георгиева и Пиебалгс размишляват върху годината, изминала откакто в Сомалия беше обявен глад

20.07.2012 г. - Преди една година ООН обяви глад в Южна Сомалия. По това време (...)

Комисар Георгиева в Найроби: трябва да инвестираме в устойчив на сушата Африкански рог

04.04.2012 г. - Комисар Георгиева ще присъства на среща на министри и високопоставени партньори в областта на развитието по повод укрепването на устойчивостта на населението към сушата, организирана от Междуправителствения орган за развитие (IGAD) с подкрепата на Американската агенция за международно развитие USAID. (...)

Комисар Георгиева потвърждава ангажимента на Европа за по-устойчив Африкански рог

03.04.2012 г. - Комисар Георгиева е в Найроби, Кения, където тя се присъедини към други високопоставени партньори в областта на развитието за среща на тема: „Устойчивост и растеж в Африканския рог – разширено партньорство за промяна“. Срещата има за цел да се подобри координацията между хуманитарните партньори и партньорите в областта на развитието (...)

Комисар Георгиева разговаря с бежанци от Сомалия в бежанския лагер „Дадааб“, Кения © ЕС

Комисар Георгиева участва в диалог на високо равнище за бъдещето на Сомалия

23.02.2012 г. - Комисар Георгиева е в Лондон днес, за да участва в разговори на високо равнище относно помощта за възстановяване на Сомалия. Тя участва в прояви в рамките на Конференцията за Сомалия в Лондон, организирана от британското правителство. Комисарят и други представители на международната (...)

Министрите по развитието обсъждат ситуацията в Африканския рог

15.11.2011 г. - По време на срещата на Съвета по външните работи на 14 ноември комисар Георгиева информира накратко министрите по развитието на държавите-членки на ЕС относно последните развития в Африканския рог. Над 13 млн. души изпитват недостиг на храна, а Европа вече дари над 700 милиона евро. (...)

Три месеца глад: Комисията увеличава помощта за Африканският рог

20.10.2011 г. - Европейската комисия мобилизира допълнително 24 млн. евро в помощ на най-уязвимото население, заплашено от глад и последствията от сушата в Африканския рог. (...)

Комисар Георгиева заявява готовността на ЕС да се пребори с порочния кръг на сушата и глада в Африканския рог

25.08.2011 г. - Да действаме бързо, да раздаваме щедро и да работим заедно са трите най-важни условия за справянето с глада, бежанските проблеми и сушата в Африканския рог. Но африканските страни също трябва да предприемат дългосрочни мерки с помощта на международната общност, (...)

Африканският рог: ЕС заема водеща позиция сред донорите

17.08.2011 г. - По последни данни приносът на Европейския съюз към спешната помощ за борба с глада и сушата в Африканския рог към момента надвишава половин милиард евро. (...)

Хуманитарната помощ на ЕС осигурява прехрана за гладуващите в разтърсвания от войната Могадишу

04.08.2011 г. - Европейската комисия е сред основните донори на центровете за храни в град Могадишу, където помощта е единствената надежда за спасение за хиляди сомалийци. (...)

Комисар Георгиева държи за ръка дете в бежанския лагер „Дадааб“ © ЕС

Комисар Георгиева обявява нова помощ по време на посещението си в Африканския рог

25.07.2011 г. - Комисар Георгиева е в Африканския рог на шестдневна мисия в отговор на сушата и глада, които са обхванали части от региона. (...)

Повече от половината население понастоящем се нуждае от спешна помощ © ЕК

ООН обяви глад в части на Южна Сомалия

20.07.2011 г. - Състояние на глад се обявява, когато (наред с други показатели) нивото на остро недохранване при децата надвиши 30 процента или когато хиляди души умират заради недостиг на храна. Много вероятно е десетки хиляди сомалийци да са загинали през последните месеци, по-голямата част от които са деца. (...)

Семейство в Сомалия © ЕС

Европейската комисия отпуска 35 млн. евро за жертвите на конфликти и природни бедствия в Сомалия

27.07.2010 г. - Европейската комисия взе решения за отпускане на средства в размер на 35 млн. евро, за да подкрепи хуманитарните дейности в Сомалия. Според изчисленията около 3 200 000 души, или приблизително 42 % от населението на Сомалия, ще се нуждаят от спешна хуманитарна помощ и/или подкрепа за препитанието през първата половина на 2010 г. Същевременно според проучвания на място ситуацията едва ли ще се подобри през втората половина на тази година. (...)