Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Водещи новини

ЕС предоставя помощ на кенийския Червен кръст за неговата реакция на кризата със заложниците в „Уестгейт“ – Снимка: Ибрахим Мала – ItRc

ЕС предоставя помощ на кенийския Червен кръст за неговата реакция на кризата със заложниците в „Уестгейт“

25.09.2013 г. - Европейската комисия предоставя помощ на кенийския Червен кръст в знак на солидарност с жертвите на трагичния инцидент в търговския център „Уестгейт“ в Найроби. (...)

Комисар Георгиева споделя радостта и облекчението на Норвежкия съвет за бежанците (NRC) след освобождаването на отвлечените хуманитарни работници

02.07.2012 г. - Комисар Кристалина Георгиева приветства освобождаването на четирима хуманитарни работници, работещи за Норвежкия съвет за бежанците (NRC), които бяха отвлечени от бежанския лагер „Дадааб“ в Кения (...)

Комисар Георгиева в Найроби: трябва да инвестираме в устойчив на сушата Африкански рог

04.04.2012 г. - Комисар Георгиева ще присъства на среща на министри и високопоставени партньори в областта на развитието по повод укрепването на устойчивостта на населението към сушата, организирана от Междуправителствения орган за развитие (IGAD) с подкрепата на Американската агенция за международно развитие USAID. (...)

Сътрудничество при управление на бедствията: Европа и Съединените щати предприемат важна крачка напред

17.11.2011 г. - Комисар Кристалина Георгиева се срещна днес с В. Крейг Фугейт, директор на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ (FEMA) към Департамента по вътрешна сигурност на САЩ. Те обсъдиха приоритетите за сътрудничество между Европа и Съединените щати при управлението на бедствия и реакцията при извънредни ситуации. (...)

Министрите по развитието обсъждат ситуацията в Африканския рог

15.11.2011 г. - По време на срещата на Съвета по външните работи на 14 ноември комисар Георгиева информира накратко министрите по развитието на държавите-членки на ЕС относно последните развития в Африканския рог. Над 13 млн. души изпитват недостиг на храна, а Европа вече дари над 700 милиона евро. (...)

Три месеца глад: Комисията увеличава помощта за Африканският рог

20.10.2011 г. - Европейската комисия мобилизира допълнително 24 млн. евро в помощ на най-уязвимото население, заплашено от глад и последствията от сушата в Африканския рог. (...)

Комисар Георгиева заявява готовността на ЕС да се пребори с порочния кръг на сушата и глада в Африканския рог

25.08.2011 г. - Да действаме бързо, да раздаваме щедро и да работим заедно са трите най-важни условия за справянето с глада, бежанските проблеми и сушата в Африканския рог. Но африканските страни също трябва да предприемат дългосрочни мерки с помощта на международната общност, (...)

Да почетем хората, които са посветили живота си на това да помагат на другите

19.08.2011 г. - Днес е Международният ден на хуманитарните дейности – повод за Европейската комисия да почете хората, които посвещават своя живот на това да пазят и подобряват живота на онези, които се нуждаят от помощ, за да оцелеят. (...)

Африканският рог: ЕС заема водеща позиция сред донорите

17.08.2011 г. - По последни данни приносът на Европейския съюз към спешната помощ за борба с глада и сушата в Африканския рог към момента надвишава половин милиард евро. (...)

Комисар Георгиева държи за ръка дете в бежанския лагер „Дадааб“ © ЕС

Комисар Георгиева обявява нова помощ по време на посещението си в Африканския рог

25.07.2011 г. - Комисар Георгиева е в Африканския рог на шестдневна мисия в отговор на сушата и глада, които са обхванали части от региона. (...)

Повече от половината население понастоящем се нуждае от спешна помощ © ЕК

ООН обяви глад в части на Южна Сомалия

20.07.2011 г. - Състояние на глад се обявява, когато (наред с други показатели) нивото на остро недохранване при децата надвиши 30 процента или когато хиляди души умират заради недостиг на храна. Много вероятно е десетки хиляди сомалийци да са загинали през последните месеци, по-голямата част от които са деца. (...)

Али Хафоу върви с три от децата си към тълпа от хора, събрали се в център за регистрация и разпределение на храни в бежанския лагер „Дадааб“ в североизточна Кения © AFP PHOTO/Roberto SCHMIDT

Ново спешно финансиране за бежанците от Африканския рог

06.07.2011 г. - Европейската комисия ще изпрати незабавно помощ на стойност 5 милиона евро за най-големия бежански център в света „Дадааб“, увеличавайки годишния си принос за облекчаване на последиците от сушата в Африканския рог до близо 70 милиона евро. (...)