Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Ебола в Западна Африка: ЕС увеличава помощта си

Ебола в Западна Африка: ЕС увеличава помощта си — Eвропейска комисия/ECHO
11.04.2014 г.  - 

Европейската комисия увеличава усилията си за задържане на разпространението на епидемията от ебола в Западна Африка и помага на засегнатите от смъртоносния вирус, отнел живота на повече от 110 души в Гвинея и Либерия през последните седмици.

Комисията увеличи финансирането си за незабавна медицинска помощ, експерти и оценки на риска на 1,1 млн. евро и предоставя медицинско оборудване, за да помогне за по-бързото поставяне на диагнози.

Бързите действия са решаващи. Засилваме помощта си за партниращите ни организации в Гвинея и съседните страни, за да гарантираме спешно необходимата медицинска помощ за засегнатите от епидемията и да спрем по-нататъшното ѝ разпространение“, заяви комисар Кристалина Георгиева.

Новите финансови средства ще дадат възможност на организацията „Лекари без граници“ да изолира пациенти, да оказва психологическа помощ, да проследява будещи съмнения случаи и да предоставя обучение и защитно оборудване на здравните работници. С тях ще се окаже помощ и за епидемиологичния надзор от страна на Световната здравна организация (СЗО) и за осигуряването на медицински консумативи, оборудване, транспорт и здравен персонал.

Трима хуманитарни експерти от Комисията се намират в Конакри и Монровия, за да наблюдават ситуацията и да осъществяват връзка с местните власти и партньори. Шестима експерти, участващи в проекта „Европейска мобилна лаборатория“ (EMLab) за опасни инфекциозни заболявания, също се намират в Гвинея с мобилна лаборатория. Оборудвана с техника, позволяваща бърз анализ на проби, мобилната лаборатория помага за намаляване на броя на недиагностицираните случаи и за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на болестта.