Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Комисар Георгиева заминава за Вашингтон за участие в пролетните срещи на Световната банка

8 април, 2014 г. — Вашингтон, срещи на Световната банка и Международния валутен фонд за 2014 г. Снимка: Симон Маккърти / Световна банка
10.04.2014 г.  - 

Комисар Георгиева участва в ежегодните пролетни срещи на Световната банка и Международния валутен фонд. Основна тема на серията прояви във Вашингтон са световната икономика и събитията в международен аспект. Кристалина Георгиева ще постави акцент върху основните предизвикателства, заемащи водещо място в нейната програма на комисар: множеството хуманитарни кризи в Сирия, Южен Судан и Централноафриканската република, както и изграждането на устойчивост в нестабилни държави и уязвими общности и подобряване на продоволствената помощ.

Днес тя ще участва в диалог за модернизиране на продоволствената помощ. На тази проява, чиито домакини са Националният пресклуб на Европейската комисия и Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID), ще бъде разгледано преминаването на ЕС към по-гъвкави механизми за продоволствена помощ. По-късно комисар Георгиева ще произнесе основната реч на проявата „Помощ за нестабилни държави: подобряване на нашата реакция на световни хуманитарни кризи“, организирана от института Brookings.

В петък по-голямата част от деня ще бъде посветена на хуманитарната криза в Сирия, като се започне от среща на принципалите, чийто домакин е администраторът на USAID д-р Раджив Шах, и се продължи със среща на високо равнище във връзка с инициативата „Без изгубено поколение“ и образователните нужди в Сирия и съседните страни. Домакин на тази проява ще бъде държавният секретар за международно развитие на Обединеното кралство Джъстин Грийнинг.

По-късно през същия ден комисар Георгиева ще участва в срещата на политическите застъпници за устойчивост на бедствия, преди да се присъедини към дискусия на кръгла маса за излизането на Централноафриканската република от настоящата криза чрез свързване на помощ, възстановяване и развитие. Денят приключва с участие в група за диалог относно устойчивостта.

В сряда комисар Георгиева участва в среща на заинтересованите лица във връзка с хуманитарната криза в Южен Судан.