Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Хаити: Комисията продължава да помага на пострадалите от земетресението

Хаити: Комисията продължава да помага на пострадалите от земетресението
10.01.2014 г.  - 

На 12 януари 2010 г. Хаити бе разтърсено от опустошително земетресение, в резултат на което загинаха 222 750 души, хиляди бяха ранени, а 1,7 млн. загубиха домовете си.

От самото начало на кризата Европейският съюз помага на пострадалите граждани на Хаити и на самата държава, като предоставя мащабна спешна хуманитарна помощ и дългосрочна подкрепа за развитието на страната. Днес помощта от ЕС достига до всеки втори жител на Хаити: чрез нея се спасява човешки живот, осигуряват се подслон, храна и медицински грижи, строят се наново пътища, училища и болници и се подпомагат властите при процеса на възстановяване.

Въпреки че акцентът се измества от хуманитарната помощ към дългосрочната помощ за развитие, Европейската комисия продължи и през 2013 г. да предоставя хуманитарна помощ, като насочи вниманието си към осигуряването на подслон, здравни услуги и мерки за намаляване на риска от бедствия. През изминалите от земетресението четири години общата хуманитарна помощ, предоставена от Европейската комисия на Хаити, възлиза на 232 млн. евро.