Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Комисар Георгиева на път към Филипините

Комисар Георгиева на път към Филипините - Снимка: WFP/ Praveen Agrawal
15.11.2013 г.  - 

Комисар Кристалина Георгиева е на път към пострадалите от бедствия райони във Филипините. Тя ще бъде там днес и утре, ще направи оценка на спешната хуманитарна ситуация и ще обсъди положението с националните органи и експертите на ЕС, които работят на място.

Мобилизирахме първоначална финансова помощ — 13 милиона евро. Ще направим повече веднага щом получим ясна представа за нуждите“, заяви комисар Георгиева. „Освен това петнадесет от нашите държави членки вече работят за осигуряване на така необходимата материална помощ — устройства за пречистване на вода, подслон, медицински материали, както и храна, тъй като хората отчаяно се нуждаят от животоспасяваща помощ незабавно“, добави тя.

Тайфунът Хаян (известен също като Йоланда) е един от най-опустошителните циклони, регистрирани някога. Той предизвика проливни валежи, внезапни наводнения и свлачища в целите Филипини. Хуманитарната катастрофа е колосална - целият мащаб на разрушенията и жертвите все още се оценява. До този момент правителството е докладвало за 2360 загинали и почти 4000 ранени. Около 1,5 милиона души са разселени, а засегнатите са между 8 и 11,5 милиона.