Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

По-добра подготвеност за големи бедствия: Европа е домакин на мащабно учение

По-добра подготвеност за големи бедствия: Европа е домакин на мащабно учение
30.09.2013 г.  - 

Бързата и добре координирана реакция може да спаси човешки животи в дните и часовете след някое бедствие. Подготвеността се изплаща, затова Европейската комисия подкрепя едно от най-големите учения в областта на хуманитарната помощ и гражданската защита, което се провежда през следващите четири дни на германско-датската граница.

Учението „Triplex 2013“ представлява симулация на ураган и големи наводнения, причинили смъртта на 12 000 души и нанесли щети на инфраструктурата и комуникациите. Участниците трябва да работят заедно по хипотетични спасителни операции при трудни условия — до голяма степен както при истинско бедствие. Европейският център за спешно реагиране също участва в тази подготовка за реални ситуации, като координира операциите в рамките на симулацията.

В учението „Triplex 2013“ участват повече от 30 организации: експерти по гражданска защита от ЕС, органи на ООН, НПО, държавни агенции и военни. Учението им дава възможност да учат и да тренират заедно, като подобрят сътрудничеството си и се подготвят да реагират по-добре при реални бедствия.