Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Необходими са спешни хуманитарни действия в Централноафриканската република

Необходими са спешни хуманитарни действия в Централноафриканската република
26.09.2013 г.  - 

Комисар Кристалина Георгиева, заместник генералният секретар на ООН Валери Амос и френският външен министър Лоран Фабиюс призоваха за спешни действия във връзка с хуманитарните нужди в Централноафриканската република (ЦАР) на среща на високо равнище в Ню Йорк днес.

„Конфликтът в Централноафриканската република предизвика ужасна хуманитарна криза в страна, в която хората и преди това се бореха ежедневно, за да си осигурят прехрана“, заяви комисар Георгиева. „Той се отразява на региона като цяло. ЦАР се намира в центъра на изключително нестабилен регион в Африка. Всички съседни страни са засегнати от това, което се случва в ЦАР.“

Хуманитарната ситуация в ЦАР е бедствена — цялото население от 4,6 милиона души е засегнато. През последните седмици броят на вътрешно разселените хора почти се е удвоил до 400 000. Комисар Георгиева и нейните колеги заключиха, че е крайно необходимо хуманитарната помощ да се увеличи значително и че за да може помощта да достигне до най-засегнатите хора, е нужно сигурността бързо да се подобри.

Тази година Европейската комисия отпусна 20 млн. евро за хуманитарна помощ за ЦАР — увеличение със 150 % спрямо миналата година в отговор на влошилото се поради сраженията положение. „Това е най-забравената криза в света. Убедена съм, че светът най-накрая си отваря очите за една криза, която бе пренебрегвана твърде дълго", каза комисар Георгиева.