Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Два милиона сирийски бежанци - ужасяваща цифра

Два милиона сирийски бежанци - ужасяваща цифра
03.09.2013 г.  - 

Според потвърдени днес данни броят на бежанците, напуснали Сирия заради войната и потърсили убежище в съседни страни, вече е достигнал ужасяващата цифра два милиона. Над половината от тях са деца.

За краткото време от 16 март 2013 г. до сега броят на бежанците се е удвоил и е достигнал този трагичен рекорд. Опитайте се да си представите тази цифра нагледно: това е приблизително броят на жителите на Варна или Пловдив, умножен по шест, или малко повече от населението на Варшава.

След това си представете какви са последиците за страните, приемащи бежанците: как се претоварват системите за образование, здравеопазване и сигурност, когато изведнъж пристигнат толкова хора, колкото е населението на цял един град.

Повечето от сирийските бежанци се намират в четири държави: Турция, Йордания, Ливан и Ирак. За тези, които са били принудени да напуснат домовете си, положението е трагично. Но то предполага огромни жертви и от страна на щедрите им домакини, чиято собствена стабилност е разклатена поради масовия приток на хора от Сирия.

Тъжната и жестока истина е, че все по-безмилостните, брутални и нехуманни прояви на насилие неминуемо ще предизвикат все по-големи вълни от бежанци. И все по-често на прицел е цивилното население.

Отново отправям призив за спиране на сраженията и незабавно намиране на политическо решение. Но дотогава — а това може да се окаже по-трудно достижимо от всякога — ще повтарям апела си към всички страни в конфликта да спазват международното хуманитарно право и да осигуряват закрила на гражданите и на онези, които им помагат да оцелеят.