Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Центърът за спешно реагиране на ЕС помага в борбата с пожарите в Босна и Херцеговина

Центърът за спешно реагиране на ЕС помага в борбата с пожарите в Босна и Херцеговина
08.08.2013 г.  - 

Центърът за спешно реагиране (ЦСР) на Европейската комисия подпомага спешното предоставяне на помощ за борба с растящите горски пожари в Босна и Херцеговина. Благодарение на бързата координация от ЦСР два противопожарни самолета, предоставени от Хърватия, вече действат в засегнатата област.

„Още веднъж европейското сътрудничество в областта на гражданската защита доказва своята практическа стойност. Хърватия, нашата най-нова страна членка, показва достойна за подражание солидарност със своите съседи,“ заяви комисар Кристалина Георгиева.

„Трябва да останем внимателни – сезонът на горските пожари е в своя разгар. Центърът за спешно реагиране поддържа постоянна връзка със страните, които са изложени на най-голям риск. Готови сме да помагаме, ако възникнат други пожари, с които националните органи нямат достатъчно капацитет, за да се справят,“ допълни комисарят.

От началото на август Босна и Херцеговина е обхваната от мащабни горски пожари. Имайки предвид високите температури, прогнозата за още по-голямо затопляне и вятър и трудния достъп до засегнатите области, страната поиска помощ от ЕС. След получаване на искането Центърът за спешно реагиране изпрати информацията на всички участници в механизма на ЕС за гражданска защита. В помощ на своите съседи Хърватия предостави противопожарните самолети.

ЦСР постоянно наблюдава рисковете от горски пожари и актуалната обстановка в Европа.