Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Централноафриканска република – ЕС увеличава хуманитарната си помощ

Централноафриканска република – ЕС увеличава хуманитарната си помощ © UNICEF/Pierre Holtz
11.07.2013 г.  - 

Европейската комисия ще увеличи хуманитарната си помощ за Централноафриканската република с 8 милиона евро. Това обяви днес комисар Кристалина Георгиева по време на съвместно посещение със заместник генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор на спешната помощ Валери Амос в столицата Банги.

Комисар Георгиева и баронеса Амос посещават Централноафриканската република в момент, в който страната е сериозно дестабилизирана, а хуманитарната ситуация бързо се влошава. С допълнителното финансиране размерът на спешната помощ от ЕС за ЦАР досега тази година е 20 милиона евро.

„Настоящата криза засяга цялото население, надхвърлящо четири милиона души, което страда от грабежи и нарушаване на правата на човека“, заяви комисар Георгиева. „Ситуацията бързо се влошава и трябва да действаме веднага.“

От декември миналата година досега в резултат на конфликта в Централноафриканската република са били разселени 206 000 души, а почти 55 000 са избягали в съседни държави. Хуманитарните организации работят при изключително тежки условия, опитвайки се да стигнат до засегнатите общности и да им предоставят помощ и защита.