Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Комисар Георгиева участва в мащабно учение, симулиращо наводнения и свлачища

Комисар Георгиева участва в мащабно учение, симулиращо наводнения и свлачища
28.06.2013 г.  - 

Кристалина Георгиева е в Залцбург, където участва в съфинансирано от ЕС учение във връзка със свлачищата, които представляват сериозен риск в Австрия.

Почти 1000 спасители ще участват в учението за симулиране на бедствие, наречено „EU Taranis 2013“. Повече от половината са от австрийски организации с опит в гасенето на пожари и спасителни операции във вода, пещери и планини. Ще участват и екипи от България, Германия, Италия, Хърватия, Нидерландия, Румъния и Чешката република.

Планирано от две години, учението се провежда след скорошните рекордни наводнения в Централна Европа. Това прави симулацията още по-подходяща с оглед на подобряването на сътрудничеството между страните от ЕС и членовете на механизма за гражданска защита на Съюза.

Според сценария на учението продължителни проливни дъждове в западната част на Австрия, и по-специално в провинция Залцбург, водят до наводнения, свлачища, кални свлачища и скални срутвания в отделни региони. Това е съчетано с голямо наводнение, причинено от топящи се ледове в планините.