Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Центърът за спешно реагиране помага на държави членки, опустошени от наводнения

Центърът за спешно реагиране помага на държави членки, опустошени от наводнения
07.06.2013 г.  - 

От започването на наводненията в Германия, Австрия, Чехия, Словакия и Унгария новоткритият Център за спешно реагиране на Европейската комисия постоянно следи положението и подпомага действията на тези държави за справяне с бедствието.

Центърът вече предостави сателитни снимки на Германия, Чехия и Унгария, за да им помогне при планирането на мерките в засегнатите от бедствието райони около Елба и Дунав. Центърът улесни също комуникацията между засегнатите държави членки, за им помогне да координират действията си по-ефективно и по-бързо. Ако възникне нужда от задействане на механизма на ЕС за гражданска защита, Центърът за спешно реагиране може да поиска от всички страни, участващи в механизма, да изпратят специализирани екипи за реагиране в засегнатите от наводненията райони.

Въпреки че нивото на речните води вече спада в редица държави, река Дунав още не е достигнала най-високото си равнище в Словакия, а укрепителните работи в Унгария продължават. Центърът за спешно реагиране ще продължи да следи ситуацията и да помага на държавите доколкото може и остава в готовност да ги призове да си помогнат чрез механизма за гражданска защита.