Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Международна конференция на донорите засилва подкрепата за възстановяване на Мали

Международна конференция на донорите засилва подкрепата за възстановяване на Мали
15.05.2013 г.  - 

Европейският съюз, Франция и Мали организират международна конференция на донорите за Мали в Брюксел днес. Сред участниците са председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Жозе Мануел Барозу и Херман Ван Ромпьой, президентът на Франция Франсоа Оланд, президентите на Мали и Нигерия Дионкунда Траоре и Исуфу Махамаду, както и редица европейски комисари, министър-председатели и министри от Европа и Африка.

Събитието цели да се утвърдят приоритетите за развитие на региона Сахел и страните в него, които бяха засегнати от суша, глад и конфликти. Основният резултат от конференцията е щедър и всеобхватен „План за устойчиво възстановяване на Мали“ за 2013-2014 г. Приносът на Европейската комисия ще достигне 523,9 милиона евро.

Този пакет включва увеличение на хуманитарната помощ с 12 милиона евро за най-належащи нужди, обяви комисар Кристалина Георгиева. Така хуманитарната помощ на Комисията за Мали става общо 127 милиона евро от началото на 2012 г.

В помощ на разселените в северната част на страната хора и на бежанците в съседните страни комисар Георгиева и комисар Пиебалгс отпуснаха също пакет от 23 милиона евро допълнителна помощ от ЕС за здравеопазване, извънредно образование, достъп до чиста питейна вода и други основни нужди.