Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Комисар Георгиева ще участва в пролетните срещи на Световната банка във Вашингтон

Комисар Георгиева ще участва в пролетните срещи на Световната банка във Вашингтон
16.04.2013 г.  - 

Комисар Кристалина Георгиева се присъедини към хиляди правителствени представители, журналисти, представители на организации на гражданското общество и поканени участници от научните среди и частния сектор на годишните пролетни срещи на Световната банка и Международния валутен фонд. В центъра на серията прояви във Вашингтон са световната икономика и международното развитие.

Еврокомисарят ще насочи вниманието към основните предизвикателства, които заемат челно място в програмата на Европейската комисия: реакция при бедствия и начини за повишаване на устойчивостта на най-уязвимите общности в ЕС и извън него.

В сряда комисар Георгиева ще разговаря с един от колегите си от САЩ — Уилям Крейг Фугейт, ръководител на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA). Двамата ще обсъдят редица въпроси, включително опита на FEMA с новаторски схеми за застраховане срещу наводнения.

По-късно Кристалина Георгиева ще се срещне с Уенди Шърман, заместник-секретар по политическите въпроси в Държавния департамент, за да обсъдят влошаващата се хуманитарна криза в Сирия и региона. Комисар Георгиева ще разговаря и с Махтар Диоп, вицепрезидент на Световната банка за Африка. Те ще обсъдят схемата на ЕС AGIR, целяща повишаване на устойчивостта в региона Сахел, а също така ситуацията в Мали и проекти за намаляване на риска от бедствия.

В четвъртък Кристалина Георгиева ще се срещне с Раджив Шах, ръководител на Агенцията за международно развитие на САЩ (USAID), като с него ще обсъдят общите интереси на ЕС и САЩ от постигане на устойчивост в страните от Африканския рог и Сахел. Същия ден комисар Георгиева ще има и други срещи, включително със Снежана Стоилкович, вицепрезидент на Международната финансова корпорация, Ингер Андерсен, вицепрезидент на Световната банка за Близкия изток и Северна Африка, както и с Нанси Бърдсал, председател на Центъра за световно развитие.

В петък ще се състои кръгла маса на политическите застъпници за устойчивост в световен мащаб. Същия ден комисар Георгиева ще има разговори и със секретаря по развитието на Обединеното кралство Джъстин Грийнинг, с Валери Амос, заместник генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор на спешната помощ, и с Хелън Кларк, ръководител на програмата на ООН за развитие. По-късно Кристалина Георгиева ще се срещне с министър-председателя на Хаити Лоран Ламот.