Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

ЕС увеличава хуманитарната помощ за Мали, докато комисар Георгиева информира френското Национално събрание за развитието на кризата

© ЕС 2012 – EC/ECHO/Anouk Delafortrie
19.02.2013 г.  - 

Европейската комисия увеличава предоставяните от нея средства за хуманитарна помощ за Мали с 22 млн. евро, за да осигури на повече жертви на конфликта продоволствена помощ и достъп до основни услуги. С това извънредната помощ от нейна страна от началото на кризата през 2012 г. досега възлиза общо на 115 млн. евро. Решението е взето по време на обсъждането на кризата в Мали между комисар Георгиева и членове на комисията по външни работи в Националното събрание на Франция.

„Нашият основен приоритет в Мали е да се стабилизира особено деликатното положение с продоволствената сигурност, което бе влошено допълнително в резултат на насилието“, заяви комисар Георгиева. „Не трябва да забравяме, че освен 167 000 малийци, които са потърсили убежище в съседните страни, и други 227 000, които са избягали от сраженията на север, все още един милион души в северната част на страната са засегнати от кризата и се нуждаят спешно от хранителна помощ“.

Само през 2013 г. Европейската комисия е мобилизирала 42 млн. евро под формата на хуманитарна помощ за Мали. През последните два месеца комисар Георгиева посети страната два пъти, за да прецени нарастващите хуманитарни нужди. Вчера тя се срещна с министър-председателя на Мали Дианго Сисоко, за да обсъдят положението.

Комисарят каза още: Целият африкански регион Сахел през последните години бе засегнат от продоволствени кризи, причинени от чести суши. Затова вече работим за предотвратяване на следващата криза и заедно с моя колега Андрис Пиебалгс, който отговаря за развитието, създадохме международен алианс с цел постигане на устойчивост в Сахел“.

За повече информация: