Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Кризата в Сирия: ЕС ще отпусне хуманитарна помощ в размер на 100 млн. евро

Кристалина Георгиева
29.01.2013 г.  - 

Европейската комисия ще поеме ангажимент да отпусне хуманитарна помощ в размер на 100 млн. евро по време на международната конференция за набиране на хуманитарна помощ за Сирия, която се свиква от Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и ще се проведе в Кувейт на 30 януари. С това отпуснатата от Комисията хуманитарна помощ във връзка с кризата ще достигне 200 млн. евро.

Предвид катастрофалната хуманитарна ситуация и нарастващите нужди в Сирия и в съседните ѝ държави тези жизненоважни средства ще помогнат на част от 4-те милиона души, които се нуждаят от помощ в Сирия, сред които 2 млн. разселени лица, както и на 700-те хиляди бежанци към момента. Средствата ще бъдат насочени за покриване на най-приоритетните нужди като спешна медицинска помощ и лекарства, храна и чиста вода, подслон, регистриране и защита на бежанците.

Преди да отпътува за конференцията, комисар Кристалина Георгиева заяви: „Нуждата от тези допълнителни 100 млн. евро е огромна. Хората в Сирия мръзнат, гладуват и са наплашени. Тези, които успяват да прекосят границата, често пристигат единствено с ризата на гърба си. Ливан, Йордания, Турция и Ирак трябва да получат похвала за своята щедрост към бежанците от Сирия, но потокът от хора постоянно нараства и тези държави се нуждаят от по-голяма подкрепа.

На конференцията в Кувейт ще наблегна отново и на необходимостта да се спазва международното хуманитарно право и да се прилагат хуманитарните принципи във всеки един момент, когато се предоставя помощ. Само така можем да стигнем до най-много нуждаещи се хора.

Тези финансови средства са конкретен израз на непоколебимата солидарност на европейските граждани с всички засегнати от кризата в Сирия. Искрено се надявам, че това ще насърчи държавите — членки на ЕС, и другите представители на международната общност да поемат допълнителни ангажименти за отпускане на средства. Финансирането е от решаващо значение за предотвратяване на по-нататъшното влошаване на тази огромна по мащаби хуманитарна криза.“

Помощта ще бъде предоставена чрез хуманитарните партньори на Европейската комисия – агенциите на ООН, Червения кръст/Червения полумесец и международни неправителствени организации.