Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Комисар Георгиева апелира силно към всички страни в сирийския конфликт да спазват международното хуманитарно право

Kristalina Georgieva
16.01.2013 г.  - 

Комисар Кристалина Георгиева направи следното изявление днес: „Аз съм потресена от влошаващата се ситуация в Сирия и нейния ефект върху бедстващите хора в тази страна. През последните няколко седмици броят на сблъсъците се увеличи и конфликтът се разпространява все повече. Цените на основните стоки като хляб и гориво скочиха неимоверно. Лошото време, включващо проливни дъждове, сняг и ниски температури, оказва пагубно влияние върху останалите без дом 2 милиона души в Сирия и другите 623 хиляди, които са избягали в съседни страни. Скоро не се очертава да има политическо решение на ситуацията и се страхувам, че най-лошото предстои.

Решаващо в тази влошаваща се обстановка е международната общност да остане силно ангажирана и да продължи своята щедрост в подпомагането на нарастващия прилив от отчаяни сирийци.

За щастие съседните страни са оставили своите граници отворени за бежанците и предоставят убежище на увеличаващия се брой жени, деца и мъже. ЕC, най-големият дарител за сирийската криза, ще продължи предано да споделя тази тежест със засегнатото население. Ние също така ще положим усилия да отворим повече канали за доставяне на помощ в самата Сирия, където са най-належащите нужди. Още веднъж, силно апелирам към сирийските власти да допуснат повече международни хуманитарни работници в страната, за да позволят на помощта да достигне всички засегнати територии. И отново ще повторя моя апел към всички страни да спазват международното хуманитарно право.“

Пълното изказване е налично тук.