Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Къде ще бъде насочена хуманитарната помощ от Европейската комисия през 2013 г.

Детска рисунка в адаптиран за деца кът от бежанския лагер Башабшех в Йордания, юни 2012 г. Фото: ECHO/D. Baslan 2012
10.01.2013 г.  - 

Европейската комисия прие своя план за предоставяне на над 661 млн. евро за хуманитарна помощ през 2013 г. Така нареченото „Решение относно хуманитарната помощ в световен мащаб “ представлява финансовата основа на Оперативната стратегия на Комисията относно хуманитарната помощ за 2013 г. Комисията ще финансира хуманитарни операции, провеждани от над 200 от нейните партньорски организации в почти 80 държави или региони.

Въз основа на задълбочена оценка на нуждите на най-уязвимите групи от населението в света петте най-големи хуманитарни операции ще бъдат проведени в отговор на мащабните и продължителни кризи в региона Сахел в Африка, включително продължаващите действия в отговор на конфликта в Мали (82 млн. евро), Судан и Южен Судан (80 млн. евро), Демократична република Конго (54 млн. евро), Пакистан (42 млн. евро) и Сомалия (40 млн. евро). От географска гледна точка най-голямата част от помощта ще бъде предназначена за африканските страни на юг от Сахара, за които са предвидени 344,5 млн. евро, (52 % от финансирането за хуманитарна помощ в предварителното програмиране на Комисията).

Комисарят на ЕС Кристалина Георгиева заяви:Обхватът и мащабите на решението на Комисията относно хуманитарната помощ в световен мащаб са отрезвяващо напомняне за размера на хуманитарните нужди по света.За стотици милиони хора кризите не са редки явления, а повтарящи се, привидно неизбежни изпитания.Хуманитарната помощ е жизненоважен израз на човечността ни спрямо страдащите.Наблюдавала съм как освен основните физически потребности, които се удовлетворяват чрез нея, тя е източник и на надежда за хора, изгубили почти всичко останало.
Както и преди, ЕС ще предоставя хуманитарна помощ единствено въз основа на това къде нуждите на хората са най-належащи и независимо от всякакви политически съображения.През изминалата година посетих редица зони на конфликт по света — в Мали, Сирия и на други места, където помощта успя да стигне до нуждаещите се само защото се възприема, че е неутрална и не облагодетелства никоя от страните в конфликта.Това ще остане основополагащ принцип за ЕС при предоставянето на спешна помощ.

Както и в предходни години, част от бюджета е заделена за забравените кризи , на които медиите обръщат малко внимание и за които Комисията често е единственият основен донор: Алжир, Бангладеш, Централноафриканската република, Колумбия, Индия, Мианмар, Пакистан, Шри Ланка и Йемен.

Европейският комисар допълни: „Новото финансиране за стари кризи не бива да води до успокоение или самодоволство в усилията ни.Всъщност бих искала 2013 да бъде година на нововъведения, особено що се отнася до повишаването на капацитета на сектора за реагиране при извънредни ситуации, до работата с нови донори и до изграждането на устойчивост спрямо кризи сред най-бедните общности посредством нововъзникващите ни инициативи като AGIR Сахел и SHARE за региона на Африканския рог.Големите предизвикателства, свързани с ползата от тази помощ, ще бъдат да се подсигури безопасен достъп до най-нуждаещите се и да се гарантира отчетността за нашата помощ пред европейския данъкоплатец и пред получателя.Именно в тези области координацията и лидерството са решаващи в контекста на сериозни бюджетни ограничения и постоянно усложняваща се хуманитарна ситуация.“