Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Нобеловата награда за мир на ЕС ще подпомогне 23 000 засегнати от конфликти деца

Африканка пише на черна дъска, носейки малко дете на ръце © ЕС
18.12.2012 г.  - 

Паричните средства от Нобеловата награда за мир на ЕС ще финансират четири проекта в рамките на инициативата на ЕС „Деца на мира“. Подробности относно проектите бяха съобщени днес от Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия.

Проектите ще обхванат повече от 23 000 засегнати от конфликти деца по света и ще предоставят достъп до основно образование и пространства за деца:

• Около 4 000 сирийски деца бежанци в лагерите на границата между Ирак и Сирия;

• Повече от 5 000 колумбийски деца, по-голямата част от които са бежанци в Еквадор;

• 11 000 конгоански разселени деца в източната част на Демократична република Конго и деца бежанци в Етиопия;

• и 3 000 пакистански деца в засегнатата от конфликт северна част на страната.

Това ще бъде съчетано с допълнително финансиране от ЕС, което означава, че проектите ще бъдат финансирани от общо 2 милиона евро. Те се ръководят от някои от най-авторитетните хуманитарни партньори на Европейската комисия.

„По време на конфликт хуманитарната помощ често е единственият начин, който позволява на децата да продължат образованието си, което не само подобрява перспективите им за бъдещето, но може също да ги предпази от насилие и експлоатация. Тази важна кауза заслужава да бъде подпомогната с паричните средства от Нобеловата награда за мир на ЕС. По сирийските и колумбийските граници, в Пакистан, Етиопия и Конго усилията ни ще бъдат от голямо значение за децата, които иначе могат да се превърнат в изгубено поколение, като им дадем възможност, ако не за детство, то за възстановяване и за по-добро бъдеще“, заяви комисар Георгиева.

Предоставянето на паричните средства от наградата за децата, засегнати от конфликти, бе решено с единодушното съгласие на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателите на Европейския парламент и на Съвета — Мартин Шулц и Херман Ван Ромпой.